Zabrinjavajuće! ANKETA GRANICA KONZUMIRANJA ALKOHLA MLADIH PLANČANA 15 GODINA!!!

0
389

Prema statistici u Srbiji glavni akteri saobraćajnih udesa su mladi vozači. Najčešci uzrok nesreća je vožnja u alkoholisanom stanju.
Mladi sve ranije počinju da piju i prva iskustva sa alkoholom imaju već sa 15 godina. U Srbiji, zloupotreba alkohola je uzrok smrtnosti broj jedan u periodu od 15. do 30. godine.
Istraživali smo kakav stav mladi palančani imaju prema alkoholu i vožnji u pijanom stanju i kada su prvi put probali alkohol.
Nevena (20):
„Imala sam 15 godina kada sam se prvi put napila. Nisam imala meru, ali nisam ni znala koliko ustvari bambusa mogu popiti. Pila sam brzo, kao da je to woow. Kada si klinac imas taj neki osecaj da si faca, ako pušiš i piješ. Sada kada vidim devojčice i dečake koji su u tom svetu, volela bih da im skrenem pažnju, ali onda se setim sebe u tom dobu. Doduše, bila sam ok tinejdžer, ali taj prvi put je prošao i bilo je super kako je moglo. Od tada nisam do mog 18. rodjusa pila, ali tu sam već bila malo zrelija i imala sam meru. Crno vino više nikada nisam okusila. Nisam vozač, ali sam imala veoma neprijatnu situaciju sa jednom sada vec bivšom prijateljicom, koja je u alkoholnom stanju i to dobro alkoholnom stanju sela u kola, i ja sa njom. Sad bi svi pitali, a zašto? Mogla si da uzmes taxi? Autobusom? Nisam! Ništa nisam, jer prvo novac smo sav potrošile, a i da ostanem sama u tom mestu ne bi mi bilo ni malo prijatno. Upozorila sam je, dala joj predlog da odspavamo u kolima, nije htela. Tako smo mi sletele sa puta, jer je ona zaspala. Bog nam je jedino te večeri bio u pomoći. Omladina bi trebala da bude umerena u svemu. Od tada u kola ne sedam pijana, niti sa nekim ko je pio“.
Dragan (21):
„Pijem od svoje 15 godine, svi piju, pa i ja. Mislim da je to normalno kod nas. Desilo mi se da sam pijan seo u kola i vozio. Prošle godine mi je policija zbog toga oduzela dozvolu. Mislim da mi se to neće više ponoviti, ne želim da plaćam kazne, a i ne želim da nastradam“.
Dragana (22):
„Prvi put sam probala alkohol sa 16 godina. Na novogodišnjoj žurci sam popila jednu čašu vina i napila sam se. Ne pijem alkohol, teški sam protivnik toga, popijem jedino kad sam jako srećna ili jako tužna, ali jednu čašu pića. Mislim da niko ne treba da pije i vozi, pogotovo kada ima još nekog u autu“.
Aleksandra (23):
„Ne pijem, napila sam se dva puta u životu, sa 20 godina i sa 22. Ne podnosim alkohol, i smatram da svaki vozač treba da zna i bude svestan da ne treba da pije i vozi. To baš nije pametno.“
Milica (26):
„Alkohol sam probala kada sam krenula u srednju skolu sa 15.godina, i to u izlasku, svi su ga konzumirali. Moj stav prema njemu je da ne treba preterivati. Ponekad popijem nešto, kad izađem. Desi mi se da preteram nekad. Jednom sam sela da vozim u alkoholisanom stanju i na žalost za to sam debelo platila. Kaznili su me i oduzeli su mi dozvolu. Naučila sam lekciju da više ne vozim i ne pijem.“
Jelena (27):
„Ne sećam se kad sam tačno prvi put probala alkohol, ali mislim da je bilo u srednjoj školi, možda drugi srednje. Sve je dobro u normalnim količinama, tako mislim i za alkohol. Nisam vozač, pa ne znam šta bi radila da u slučaju da popijem jedno piće, ali najstrože osuđujem one koji piju i voze.
Dva pića dnevno za muškarce i jedno piće dnevno za žene smatraju se dozom alkohola koja nije štetna. Ova matematika ne znači da čašice pića mogu da se sabiraju na nedeljnom nivou – ako se ne pije pet dana, ne znači da vikendom može da se nazdravi sa pet čaša vina ili 14 čašica rakije. Ako ne možete bez čaše – onda je to zavisnost.
Adolescencija je najburniji period života i da mladi piju u takmičarskom stilu, da mešaju pića s drugim psihoaktivnim suspstancama, a posebno je opasno mešanje alkohola sa energetskim napicima kada najčešće dođe do trovanja alkoholom.
POSLEDICE OPIJANJA:
Zloupotreba alkohola je rizično ponašanje štetno po zdravlje – to znači da ti mladi ljudi popiju nekoliko pića, pa sednu za volan, potuku se, uđu u rizične seksualne odnose, dođe do samoubistva, ubistva.
Treba imati u vidu da su razlozi zbog kojih mladi uzimaju alkohol najčešće uticaji vršanjaka, ali i jedan, kako je ocenio, „dosta ležeran“ stav društva, pre svega porodice.
Kod mladih je teško voditi se samo njihovom ličnom idejom da nešto rade na svom usavršavanju i stavu prema alkoholu oni sami nisu spremni da se obrazuju niti uče o tome , prevashodno u tom uzrastu to bi morala da radi porodica.
Međutim, prema njegovim rečima, problem u Srbiji je to što je Srbija kao zemlja hipertolerantna prema alkoholu i umesto roditelji da budu model u pozitivnom smislu, oni vrlo često budu model u negativnom smislu. Mladi se u najčešće slučajeva ugledaju na svoje roditelje.
Ako se alkohol proba pre 15 ili 13 godine postoji tri puta veća verovatnoća da se kasnije u životu razvije alkoholizam.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here