KO ĆE S KIM U VLAST U BAČKOJ PALANCI? KOJE SU MOGUĆE KOMBINACIJE?

585

POČINJU POLITIČKE KALKULACIJE I TRGOVINA!

Raspored odborničkih mesta za Skupštinu opštine Bačka Palanka je sledeći:
SNS = 20
PS + UG „Za Bačku Palanku“ + PUPS = 9
SPS + JS + KP = 7
SRS = 4
SVS = 1

Ovu su moguće kombinacije:

1) Malo je verovatno za očekivati da bi se u Bačkoj Palanci mogla formirati vladajuća koalicija bez SNS, iako bi to teoretski bilo moguće, ukoliko bi sve ostale parlamentarne stranke ušle u koaliciju. Odnos bi tada bio 21: 20.

Tako sačinjena lokalna vlada bi bila veoma nestabilna i laka za rušenje, jer bi za njen pad bi bio dovoljan samo jedan „preletač“, a „preletači“ su u našoj sredini veoma česta pojava.
Druga otežavajuća okolnost za ovaj scenario je da postoji veoma visoka lokalna medjustranačka netrpeljivost (izmedju ostalog i zbog prethodnih „preletanja“), a i visoka razlika u poltičkim programima lokalnih stranaka koje bi činile ovakav blok.

Iz ovih razloga nije za očekivati da će biti i pokušaja formiranja ovakve vlasti.

Dakle, sa visokom sigurnošću se može očekivati da će SNS formirati vlast u Bačkoj Palanci. Postavlja se jedino pitanje sa kim.

Pa da krenemo sa tim mogućnostima:

2) SNS sa Strankom vojvodjanskih slovaka, tj sa Viliamom Slavkom.
Teško je za očekivati da će SNS sebi dozvoliti komotitet da formira tako nestabilnu vlast koja bi se bazirala na većini od 21:20, koju bi mogao da ruši jedan odbornik, tako da je ova opcija skoro nemoguća. Moglo bi se očekivati da Slavka bude deo šire vladajuće koalicije, ali sami SNS i SVS neće činiti lokalnu vlast.

3) SNS sa Srpskom radikalnom strankom – NEMOGUĆA KOALICIJA! Verovatno bi lokalni lideri i bili spremni za ovakvu koaliciju na lokalu, ali iz Beograda sigurno neće dobiti dozvolu.
Sad već ostaje manji broj opcija:

4) SNS sa koalicijom SPS+JS+KP je moguća buduća lokalna vlast. To bi bila relativno stabilna koalicija sa 26 odborničkih mesta ili 27 ukoliko bi uključili i SVS. Međutim, da li bi Šušnica i Radman mogli potisnuti prethodna neslaganja i da li bi se prevazišla dugogodišnja težnja naprednjaka da ne budu zavisni od socijalista na svim nivoima, pogotovo republičkom, teško je reći. Naravno, ostaje i ključno pitanje, a to je cena koju bi naprednjaci platili socijalistima za takvu koaliciju u podeli postizbornog plena.

5) SNS sa koalicijom PS+UG „Za Bačku Palanku“+PUPS je najverovatnija koalicija. Sigurna podrška Vučića i Vulina za takvu koaliciju bi dala krila Šušnici i Vuletiću da završe posao. Pokret socijalista je imao dobar izborni rezultat i sigurno bi hteli da ga unovče i opravdaju svoju skupu predizbornu kampanju. Dr Borislav Jović bi sigurno podržao ovu težnju jer je bolje da aplicira u vlasti nego da bude zaobidjen. Aleksandar Borković sa svoja dva mandata sigurno ima želju da učestvuje u političkom kreiranju pogotovo privredne budućnosti opštine. Ovakva sačinjena vlast bi bila matematički stabilna jer bi odnos bio 29:12 (odnosno 30:11 ukoliko bi bila pozvana i SVS) E, sad! Ostaje pitanje koliku su cenu naprednjaci spremni da plate od velikih apetita koalicije oko PS.

Upravo ova nepoznanica nameće i poslednju moguću, i već ustaljenu opciju:

6) Kupovina pojedinačnih mandata. U ovoj opciji je skoro nemoguće predvideti buduću opštinsku vlast jer je bliža prošlost pokazala da u lokalu „preletača“ ima na svim stranama. Razrada ove teme može da nasluti mogućnosti razbijanja koalicije oko SPS-a i koalicije oko Pokreta socijalista, takodje moglo bi se nastaviti i „preletanje“ u Pokret socijalista kako iz SPS-a, a čak nije ni isključeno, iz SNS-a. Na ove aktivnosti lokalnih političara smo naviknuti i teško ih je unapred predviteti. Volja građana na izborima je bila i verovatno će ostati predmet trgovine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here