Konkurs za Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade

0
418

Organizatori Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade raspisuju konkurs za nastup pozorišnih trupa na 22. izdanju manifestacije, koja se ove godine održava od 18. do 21. avgusta u Bačkoj Palanci.
Na konkurs se do 15. maja mogu prijaviti sve profesionalne pozorišne trupe koje nastupaju sa predstavama za decu, a selektor festivala, dramaturg Dimitrije Kokanov, odabraće šest najboljih.
Ovogodišnjim sloganom „Znamo šta jesmo, ali ne znamo šta možemo biti“ 22. FEP rešio je da oda poštu jednom od najvećih dramskih pisaca u istoriji književnosti i pozorišta Vilijamu Šekspiru povodom 400 godina od njegove smrti.
„U gradu bez pozorišta, FEP stvara kulturu gde ona ne postoji. Trudimo da deci pokažemo da granice nema i da se maštom, željom i ljubavlju prema kulturi mogu prebroditi sve vidljive i nevidljive prepreke. Već 22 godine pokazujemo i dokazujemo da kulturu stvaraju pojedinci i grupe, a ne institucije“, ističu organizatori.
Prema rečima selektora Dimitrija Kokanova, na ovogodišnjem festivalu prednost će dati predstavama koje se bave „preispitivanjem mogućnosti pozorišta, te izvedbama koje posebno akcentuju telo kao prostor i sredstvo izražavanja kroz različite tehnike savremenih, pre svega plesnih, izraza“.
Predstave koje ispunjavaju uslove učešća namenjene su isključivo deci predškolskog i nižeg školskog uzrasta, mogu biti lutkarske, igrane, koreodrame, pozorište senki, mjuzikl, monodrame, duodrame i prioritet imaju predstave koje se bave ekologijom.
Osnovni kriterijum za selekciju predstava je njihov umetnički kvalitet, kao i mogućnost izvođenja predstave u tehničkim uslovima koje festival poseduje.
Na festivalu će biti dodeljene tri nagrade – Nagrada stručnog žirija (50.000 dinara i plaketa), Nagrada dečijeg žirija (plaketa) i Nagrada publike (plaketa).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here