SVE O POSLOVIMA NA BRODU: Na koji način da se zaposlite, koliko možete da zaradite!

599

Sve veći broj mladih odlučuje se da konkuriše za neki od poslova na brodu, a razlog je gotovo svima isti – za mesec dana rada na kruzeru može se zaraditi i do tri puta više nego u Srbiji na istom radnom mestu
Više od 2.000 ljudi iz naše zemlje trenutno plovi morima i okenaima radeći na prekookenaskim brodovima najrazličitije poslove – od higijeničara, preko konobara i kuvara pa sve do animatora, recepcionara i fizioterapeuta.
Za ovakve poslove ranijih godina odlučivali su se mahom studenti, ali je u poslednje vreme primetan i priliv starijih od “studentskih 26 godina”. Razlog je više nego očigledan – za jedan mesec rada na prekookenaskom brodu može se zaraditi i do tri puta veća plata nego što bi se zaradilo na istim poslovima u Srbiji.
Za svakog ko je rešio da se oproba u radu na okeanu, prvo pitanje je kako doći do posla na brodu. Tri su moguće varijante. Prva varijanta je da aplicirate preko sajta kompanije za koju želite da radite, ali je to ujedno i najkomplikovanija varijanta. U slučaju da dobijete mogućnost za razgovor za posao on se u najboljem slučaju odvija preko skajpa.
Druga varijanataje da aplicirate preko zvaničnih agencija kompanije. Poslednja i najčešća varijanata jeste da se javite nekoj od subagencija koih e na prostorima bivše Jugoslavije.
Pre odlaska na brod treba da uložite određenu sumu novca, ne veću od 1000 evra. Ta suma je potrebna za američlku vizu, potvrda o lekarskom pregledu i deo koji ide agentu, odnosno agenciji.
Prekookenaski brodovi najčešće imaju oko 2.000 članova posade koja treba da bude na usluzi nekoliko hiljada putnika. Na brodu se zapošljavaju svi – od čistača i čistačica, preko medicinskog osoblja do kapetana. Priliku za napredovanje ima svako, ali je cena visoka – mnogo rada, a malo spavanja.
Osnovni uslovi koji se traže od kandidata za posao su sledeći: da imaju između 21 i 26 (ili 35 godina, u zavisnosti od pozicije), znanje engleskog jezika, znanje još jednog jezika, i najčešće se traži diploma škole ili kursa.
Jovana M. (24) jedna je od devojaka koja je svoju sreću (zaradu) pokušala da nađe upravo radeći kao konobarica na brodu San princes. Kao dvadesetdvogodišnja studentkinja želela je da proputuje ceo svet, a brod je zamišljala kao idelanu priliku za to.
– Prvih deset dana sam samo plakala i pitala se šta mi je to trebalo u životu. Nikada nidam toliko radila, a za šest meseci smršala sam osam kilograma. Od umora često nisam mogla da spavam. Posao konobara ima radno vreme, ali kao da ga nema – na usluzi ste dok ima gostiju – priča Jovana.
– Najteže mi je padalo to što se traži stroga disciplina. Tamo je sve organitzovano – kada se radi, kada se spava, kada se održava higijena. Previše su stroga pravila – priča svoje iskustvo ova mlada devojka i dodaje da “i pored svih problema, na brodu može baš lepo da se zaradi”.
Srbe sa brodova vraćaju najčešće iz dva razloga – konzumiranja alkohola i nepoštovanja autoriteta.
Ukoliko imate znanje engleskog i spremni ste da radite više od 15 časova dnevno kako bi zaradili više nego što možete u Srbiji, želimo vam sreću.
Dajemo vam kontakte nekih od agencija za posao na prekookeanskim brodovima;
http://radnabrodu.com/
http://www.employment-power.com/
http://www.kouzoncorporation.com/web/
http://feron.rs/SR/river-boats/

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here