NEBESKA KAFANA POSTAJE BOGATIJA ZA JOŠ JEDNU LEGENDU!

0
378

Legenda srpskog i jugoslovenskog glumišta Velimir Bata Živojinović (82) preminuo je 22 maja u bolnici Sveti Sava u Beogradu.

Velimir „Bata” Živojinović (Jagodina 5. jun 1933 — Beograd, 22. maj 2016) bio je jugoslovenski i srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac.

Na filmskom platnu je debitovao 1955. godine u filmu Pesma sa Kumbare. Glumio je u više filmova, pozorišnih komada i televizijskih serija. Snimao je filmove u kojima je igrao glavne uloge na prostorima svih bivših jugoslovenskih republika. Jedan je od rodonačelnika takozvanog „Crnog talasa” u jugoslovenskom filmu, nastalog početkom šezdesetih, u kojima je kontinuirano nastupao sve do kasnih sedamdesetih godina. Paralelno s njima, igrao je i u tzv. partizanskim filmovima u kojima se proslavio tokom 60-ih i 70-ih, a jedan od njih, Valter brani Sarajevo, mu je doneo veliku popularnost u Kini.

Svoj talenat za glumu otkrio je sa 15 godina, zahvaljujući reditelju Soji Jovanović koja ga je pozvala da se pridruži Akademskom pozorištu u Beogradu, gde je povremeno radio kao scenski radnik, a ponekad i kao statista. Do tada potpuno nepoznat umetnički svet potpuno ga je očarao i zarobio. Upravo tada je shvatio da je gluma poziv kojim će se baviti celog života. Umesto klasične gimnazije, pohađao je naizmenično srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu. Na četvrtoj, poslednjoj godini srednje glumačke škole u Novom Sadu, pokušao je da se upiše na Pozorišnu akademiju u Beogradu ali je bio odbijen, baš, kao i sledeće godine nakon završetka srednje škole.
Tih godinu dana se bavio najrazličitijim poslovima kako bi preživeo. Radio je kao milicioner, moler, stolar i kao izvršitelj u opštini Vračar. Kasnije, kao već potpuno ostvaren glumac, nekoliko puta je u intervjuima potvrdio da su mu to sve bila dragocena iskustva koja je zdušno koristio u tumačenju uloga. Iako je u to vreme dobio ponudu za stalni angažman od Crnogorskog narodnog pozorišta u Titogradu, uz majčinu podršku i na njeno insistiranje, odlučio je da ponovo konkuriše na Pozorišnoj akademiji. Konačno je primljen iz trećeg pokušaja 1954. godine, kada započinje jedna od najvećih i najuzbudljivijih glumačkih karijera na ovim prostorima.
U Beogradskom dramskom pozorištu, koje se tada zvalo „Savremeno pozorište”, igrao je više godina, i u tom periodu je imao po 300 angažmana godišnje.

Osim glume, uporedno se bavio i politikom. Smatra se najvećim srpskim glumcem, sa najviše uloga. U karijeri je igrao više od 300 uloga na filmu, pozorištu i televiziji, od kojih su mnoge antologijske.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here