U SRBIJI GODIŠNJE NESTANE 700 DECE, U EVROPI NA SVAKA DVA MINUTA PO JEDNO!

474

Danas je međunarodni dan nestale dece!
Statistika pokazuje da broj nestale dece u svetu poslednjih godina zabrinjavajuće raste, a ove godine u fokusu ovog problema je izbeglička kriza zbog velikog broja dece izbeglica.
U Srbiji godišnje nestane oko 700 dece, ali se na svu sreću najveći broj njih bezbedno vrati kući, dok mali procenat njih završi tragično, rečeno je Tanjugu u nevladinoj organizaciji Astra, povodom Međunarodnog dana nestale dece koji se danas obeležava.
Statistika pokazuje da broj nestale dece u svetu poslednjih godina zabrinjavajuće raste, a ove godine u fokusu ovog problema je migrantska kriza zbog velikog broja dece migranata čiji nestanak je prijavljen.
Nestala deca Evrope, Evropska federacija za nestalu i seksualno eksploatisanu decu koja okuplja 30 organizacija u 25 zemalja navodi podatak da se svake godine, samo u Evropi, prijavi oko 250.000 nestanaka. Prema njima, svaka dva minuta se u EU prijavi da je jedno dete nestalo, piše Brisel tajms. U Indiji po jedno dete nestane na svakih osam minuta, dok se u Južnoj Africi, prema Birou za nestale osobe, po jedan slučaj prijavljuje svakih pet sati.
Najveći broj prijavljenih nestanaka u Srbiji, jesu slučajevi dece koja su pobegla od kuće, zatim slede roditeljske otmice i otmice od strane trećih lica – kriminalne otmice, kažu u Astri koja vodi evropski telefonski broj za nestalu decu 116-000.
„Tokom 2015. godini povećan je i broj dece koja se razdvajaju od roditelja tokom izbegličke krize. Na evropski broj za nestalu decu primili smo oko 1.000 poziva i imali oko 67 prijava nestanaka dece, koje smo kasnije prosledili zvaničnim organima da krenu u potragu“, rekla je predstavnica Astre Katarina Ivanović.
Prema podacima Astre najveći broj nestale dece bezbedno se vrati kućama, ali mali procenat se tragično završi.
„Veoma je važno da se u potragu kreće odmah. Nama je drago što je usvojena izmena zakona da se za potragu ne čeka više 24 ili 48 sati, već da se kreće odmah, jer su ti sati nakon nestanka od krucijalne važnosti za bezbedan i efikasan pronalazak deteta“, rekla je Ivanović.
Prema rečima direktora Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila Radoša Đurovića samo prošle godine je u EU otkriveno da je 10.000 mališana nestalo sa spiska dece migranata.
Govoreći o Srbiji, Đurović ističe da je za prva četiri meseca ove godine 787 dece, kao i 35 dece bez pratnje zatražilo azil u našoj zemlji. Podseća i da su među migrantima deca najosteljivija kategorija, i da čine 20 odsto svih koji migriraju u svetu.
„Samo u januaru je poginulo 60 dece na moru, a svakog dana se u proseku utopi po dvoje dece“, rekao je Đurović.
Međunarodni dan nestale dece, 25. maj, ustanovljen je u znak sećanja na šestogodišnjeg Etana Paca koji je 1979. godine nestao u Njujorku na putu prema stanici školskog autobusa. Dan nestale dece prvi je ustanovio američki predsednik Ronald Regan, da bi ubrzo potom on postao Međunarodni dan nestale dece, čiji je simbol rečenica „Nemoj me zaboraviti“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here