Zaobilaze izabranog lekara Bune se iz hitne pomoći na povećan obim posla? Krive li građane? Zašto?

0
170

Tokom juna i jula povećan je broj ljudi koji traže pomoć lekara Službe hitne pomoći Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ u Bačkoj Palanci.

Osoblje hitne službe neretko nailazi na verbalnu agresiju
Prošlog meseca, a druga polovina juna bila je izuzetno vrela, bilo je 2.200 poziva za pomoć, što je izuzetno visok procenat za opštinu sa oko 55.000 stanovnika.

Načelnik Službe hitne pomoći dr Aleksandra Lazić, nedavno je ovdašnjim medijima rekla da ova služba radi 24 sata sedam dana u nedelji.
Obiman posao obavlja 11 lekara, 14 tehničara i 15 vozača organizovanih u po dve ekipe – lekar, tehničar, vozač. Tokom radnog dana još dva vozača u prepodnevnim satima obavljaju transport pacijenata na redovne kontrole i dijalize do ovdašnjeg Centra za dijalizu.
U Bačkoj Palanci postoji i ambulanta neprekidno otvorena za pacijente, što je prednost i u odnosu na neke velike gradove, jer, na primer, u Novom Sadu ambulanta ovog tipa radi samo u noćnim satima.

lekar3423554
U vrelim danima, primera radi, od 14 – 24. juna, pomoć je zatražilo 840 pacijenata od čega nešto više u noćnim satima, a od toga 661 pacijent je pomoć zatražio u ambulanti, a 179 na terenu. U Hitnoj kažu da je trend posete lekarima u njihovoj ambulanti, posebno u noćnim satima zapažen i prethodnih godina tokom velikih vrućina. Međutim, kad se analiziraju vrste intervencija zbog kojih se pacijenti javljaju, vidljivo je da one većinom spadaju u domen aktivnosti izabranog lekara. Zato se stiče utisak da osobe koje zatraže pomoć hitne službe uglavnom žele da izbegnu vrućine i čekanje kod izabranog lekara.

Služba hitne pomoći ne služi za to, jer treba znati da je domen lekara opšte prakse, izabranog lekara, na primer, zbrinjavanje akutnih stanja kao što su povišena telesna temperatura, upale grla, uha, bolovi u stomaku… Takođe, njihov posao je intervenisanje prilikom povećanja postojećih tegoba u hroničnim bolestima. Svaki pacijent bi trebao da zna da se u tim trenucima javlja u ambulantu gde je njegov zdravstveni karton, odnosno da se javlja kod lekara koji trenutno radi, a gde bi trebao da bude pregledan bez zakazivanja i sa minimalnim čekanjem tog istog dana.

U bačkopalanačkoj hitnoj podsećaju da je osoba koja poziva za pomoć dužna da se predstavi, jasno kaže tačnu adresu sa koje poziva i odgovori na pitanja koja mu postavi stručno lice. Ovo je nepohodno radi jasnog definisanja stepena hitnosti prema kojem se i vrši trijaža poziva i izlaska na teren. Ovo se naglašava, jer nije retkost, kažu nadležni, da osoblje hitne službe trpi izlive besa, psovke i verbalnu agresiju.

IZVOR: Dnevnik

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here