VEOMA TOPLA I PRETEŽNO SUVA JESEN PRED NAMA!

0
367

Natprosečno topla jesen zahvatiće veći deo Evrope, prognoziraju meteorolozi svetski popularnog servisa AccuWeather.
U posljednjoj dugoročnoj prognozi objavili su da će stanovnici južne Evrope uživati u toploj i pretežno suvoj jeseni s obzirom na razvoj anticiklona preko Sredozemnog mora. Područje visokog pritiska zadržavaće oluju severnije i ograničiti padavine u celoj regiji.
Toplotni udari iz Afrike i Mediterana tokom jeseni biće česti na južnim delovima Balkana, Španije i Italije i donositi temperature vazduha iznad uobičajenih za to doba godine.

Vrućina će više oscilirati na području severnog Balkana, a neuobičajeno toplo vreme očekuje se sve do sredine oktobra, objavio je AccuWeather.

Što se tiče padavina, biće ih manje nego što je to uobičajeno za jesen, ali će se i dalje s vremena na vreme pojavljivati oluje. Iako ne bi trebalo da brinemo za poplave na širem području, one lokalne mogle bi pogoditi delove severnog Balkana.
U međuvremenu, suše u južnoj Italiji i južnom Balkanu će se nastaviti, pa i pogoršati, a postoji velika opasnost od požara u Portugalu, Španiji i južnoj Francuskoj.

Količina padavina će se povećati tokom novembra.

Toplija prva polovina jeseni zahvatiće i prostor od Francuske, preko Švajcarske do Slovačke i Poljske, dok bi krajem oktobra i u novembru Belgiju, Holandiju, Dansku i sever Nemačke mogli pogađati jaki vetrovi.

Južni delovi Engleske, Norveške i Švedske imaće olujnu i kišovitu jesen, dok prostor od Poljske do baltičkih zemalja može očekivati talase hladnijeg vazduha, a posebno od druge polovine novembra.
Autor: Klix.ba

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here