Ko su milioneri iz Bačke Palanke?

2681

Dana 20.09.2016. nekadašnjeg giganta tekstilne industrije SFRJ „Prvi maj“ iz Pirota, tačnije njegovog naslednika „AHA Muru Prvi maj u stečaju“ kupila je kompanija „Ferrari investment East Europe“ iz Bačke Palanke po početnoj ceni od 283,95 miliona dinara.

Kako skoro niko od bačkopalančana nije čuo za „Ferrari investment East Europe“, redakcija „Bačka Palanka Dešavanja“ je pokušala da istraži ko je i gde se nalazi ta kompanija glamoruznog naziva, kao i ko stoji iza nje? Evo šta smo saznali.

1) Firma „Ferrari investment East Europe“ je osnovana 12.05.2014.

2) Sedište firme je u Bačkoj Palanci na adresi Kralja Petra I 15 (lokal br.5). Za neupućene „podrum“ kod platoa u centru grada.

3) Osnivački akt firme „Ferrari investment East Europe“ je sačinio poznati palanački advokat Danilo Žarković.

4) Vlasnik firme koji je prilikom otvaranja položio osnivački ulog od 5.000 dinara je Guštin (Ivan) Marin sa prebivalištem u Tovariševu na adresi Maksima Gorkog 63. Ujedno Marin je i direktor.

5) Marin je vlasnik i fotografske preduzetničke radnje Kolor Studio Ekspres osnovane 1987. godine koja se nalazi na istoj adresi kao i „Ferrari investment East Europe“.

Zanimljivo je da je nakon kupovine „AHA Muru Prvi maj u stečaju“ bačkopalanačka firma „Ferrari investment East Europe“ promenila vlasnika. Tačnije 28.09.2016. vlasnik postaje Orhan Vortche biznismen sa makedonskim pasošem. Na poziciji direktora ostao je Marin Guštin.

Nešto više o AHA Muri Prvi maj.

Englesko-slovenačka kompanija AHA grupa je u septembru 2012. godine kupila tri proizvodne hale pirotskog Prvog maja za 2,1 milion evra, a iz budžeta Srbije je dobila subvencije u vrednosti 6,6 miliona evra, odnosno 5.000 evra za svako novootvoreno radno mesto.

Fabrika u Pirotu zapošljavala je 1.300 radnika, a posle stečaja u slovenačkoj AHA Muri ne radi od septembra 2014. godine.

Radnici nisu primali platu skoro godinu dana i nekoliko puta su protestovali i tražili da se vrate u fabriku. Stečaj u toj fabrici uveden je 25. juna prošle godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here