Godišnje od raka dojke u Bačkoj Palanci oboli 36 žena

520

U Srbiji od karcinoma dojke godišnje oboli 4.600 žena, a samo u Vojvodini od 1.300 obolelih, 400 pacijentkinja premine. Prema poslednjim podacima, u Bačkoj Palanci godišnje od raka dojke oboli 36 žena, a 20 njih umre od ove bolesti, čulo se na predavanju koje je povodom „Ružičastog oktobra“ organizovalo Društvo za borbu protiv raka Bačka Palanka.

Milka Rodić je pre tri godine saznala da boluje od karcinoma dojke.

„Bila sam peta žena u tri dana kojoj je dijagnostikovan karcinom dojke. Ne mogu reći da sam bila šokirana. Spremno sam dočekala informaciju i znala sam da tu nije kraj, da borba tek sledi. Znala sam zbog koga moram da se budim svakog jutra. Ne samo zbog sebe nego i zbog porodice, koja mi je bila velika podrška“, kaže ona.

Poslednjih osam godina u Bačkopalanačkom Domu zdravlja postoji mamograf, koji mnogo pomaže u ranom otkrivanju karcinoma dojke.

„Prema poslednjoj statistici, u Bačkoj Palanci godišnje od karcinoma dojke oboli 36 žena, a 20 njih premine. Sve više otkrivamo novoobolele žene, a sve je manja smrtnost. Trudimo se da pacijentkinjama damo što više informacija i da obezbedimo termine u Domu zdravlja, da se žene mogu pregledati“, rekao je za RTV Dr Momir Antolović specijalista radiolog.

„Pored redovnih lekarskih pregleda, veoma je važna zdrava ishrana i zdrav način života“,a naglašava Dr Ana Keleč iz Društva za borbu protiv raka Bačka Palanka.

Rano otkrivanje karcinoma dojke, redovnim lekarskim pregledima, pruža najbolje šanse za izlečenje.

Izvor:rtv

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here