Svim penzionerima po 6.000 dinara početkom decembra

705

Početkom narednog meseca svi penzioneri u Srbiji, njih više od 1,7 milion, dobiće jednokratnu pomoć od 6.000 dinara. Za isplatu te pomoći potrebno je izdvojiti

Država je ovoga puta odlučila da jednokratnu pomoć dobiju svi penzioneri, a ne samo oni sa najmanjim penzijama, kako je to najavljivano.
Ekonomista Mlađen Kovačević smatra da ne bi trebalo postavljati pitanje da li bi svi penzioneri pođednako trealo da je dobiju jer, podseća, onima koji imaju najviše penzije je prilikom umanjenja novembra 2014. najviše i oduzeto.

– Tako bi se bar delimično izjednačili – objasnio je Kovačević. – Pomoć i povećanje koje se najavljuje za narednu godinu neće ni delimično pokriti povećanje cene života jer oni taj novac neće potrošiti za putovanje u beli svet avionom, već za egistencijalne potrebe kao što su hrana, struja, stan. Penzioneri s najnižim primanjima su poslednji put dobili veće čekove, iako im oni pre toga nisu ni bili smanjeni.

Ministarstvo finansija još uvek pravi računicu o najavljenom povećanju penzija od početka naredne godine. Računica se pravi o povećanju od 1,5 i od 1,7 odsto. Mada je naizgled razlika između procenta povećanja mala, suma novca koju treba izdvojiti iz budžeta kada se računa cela godina nije zanemarljiva.
Upravo zbog toga se više veruje da će penzije od Nove godine biti veće 1,5 odsto. Ukoliko se te prognoze ostvare, to znači da će penzioner s prosečnim čekom od 23.456 dinara u novčaniku imati 351 dinar više, odnosno da će prosečna penzija iznositi 23.807 dinara.

Izvor:Dnevnik

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here