Haos na granici kod Šida

753

Migranti koji su peške iz Beogarda stigli do Šida i granice sa Hrvatskom pokušali su danas da probiju barikadu koju je postavila policija, ali su ih policijske snage u tome sprečile. Nakon što su probili ogradu i preko njiva pokušali da uđu u Hrvatsku, policija je uspela da ih zaustavi i sada su vraćeni iz međuprostora na oko 300 metara od granice Srbije i Hrvatske.

Grupa migranata iz Avganistana i Pakistana danas je u blizini Šida pokušala da probije policijsku barikadu kao i da preko njiva uđe u Hrvatsku, ali ih je policija vratila na lokaciju udaljeno oko 300 metara od granice.

„Migranati su bili u međuzoni između dve države ali ih je policija vratila nazad i sad su na prostoru udaljenom oko 200 do 300 metara od granice“, rekao je Beti portparol Komesarijata za izbelice i migracije Srbije, Ivan Mišković.

On je rekao da predstavnici komesarijata i dalje pokušavaju da ubede migrante da odustanu i prihvate smeštaj u nekom od prihvatnih centara u Srbiji, ali da za sada u tome ne uspevaju.

Migranti su prepešačili od Beograda do Šida

Foto: Zoran Žestić / Tanjug Migranti su prepešačili od Beograda do Šida

Oni su, prethodno, uspeli da probiju zaštitinu ogradu i uputili se preko njiva da uđu u Hrvatsku.

Kako javlja Jutarnji list, tamo su ih dočekali policajci koji su se raširili u kordon i ne dopuštaju im ulazak u Hrvatsku.

Nakon što su gotovo pola sata bezuspešno pokušavali da uđu u Hrvatsku, migranti se u ovom trenutku vraćaju s ničije zemlje prema putu ispred graničnog prelaza Šid, navodi Jutarnji list. Na hrvatskoj strani je i desetak policijskih marica.

Reč je o manjen graničnom prelazu koji se nalazi između samog grada Šida i sela Tovarnik na hrvatskoj strani, koji je udaljen od autoputa.

Kako navodi list, nakon pat pozicije koja je trajala oko pola sata, migranti su odustali od nasilnog ulaska u Hrvatsku i vratili se na početni punkt.

U pokušaju da ilegalno pređu srpsko-hrvatsku granicu sprečila ih je i srpska policija, uz objašnjenje da, ako pređu granicu više neće moći da se vrate u Srbiju, javljaju agencije.

Hrvatski policajci su raspoređeni duž njiva, javila je TV N1.

Oko 130 migranata provelo je celu noć na otvorenom pored puta, oko 200 metara od graničnog prelaza Šid-Tovarnik, prenosi N1.

Oko 13.30 migranti su počeli da se pakuju a reporteru N1 su rekli da idu u Šid da kupe hranu.

Migranti, poreklom iz Pakistana i Avganistana, odbili su smeštaj u centrima za azil protestujući što im nije dozvoljeno da legalno, preko Hrvatske, nastave put do država Zapadne Evrope.

Noć je prošla bez incidenata, uz prisustvo jakih plicijskih snaga sa hrvatske strane graničnog prelaza, rekli su u Komesarijatu za izbeglice i migracije. Za sada nema naznaka da će im biti dozvoljeno da pređu granicu.

Policija ih je pratila sve vreme

Foto: Zoran Žestić / Tanjug Policija ih je pratila sve vreme

„Mi smo izbeglice. Dolazimo iz Pakistana i Avganistana. Nije zvanično, ali rat je tamo, gledate li vesti? Zato i bežimo. Protestovali smo pešačenjem, sada ćemo i sedenjem oko granice“, rekao je u nedelju jedan od migranata, Husein iz Pakistana.

Grupa od oko 150 migranata krenula je u petak peške iz Beograda ka Hrvatskoj, kako bi put nastavili ka nekoj od zemalja Zapadne Evrope. Međutim, policija im nije dozvolila da prođu granični prelaz pa su migranti ostali da sede u blizini i da na taj način protestuju tražeći da se granice otvore.

Izvor: Blic

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here