U susret Svetskom danu borbe protiv SIDE

476

U susret 1.decembru SVETSKOM DANU BORBE PROTIV SIDE
Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise – ETW

Testiranje na HIV je jedini način da se utvrdi da li je neko zaražen HIV-om i trebalo bi da bude sastavni deo brige o zdravlju svakog pojedinca, posebno ako se rizično ponaša.
Rano otkrivanje HIV infekcije omogućava pravovremeno lečenje, kvalitetan i dug život osobama inficiranim HIV-om, kao i zaštitu drugih i sprečavanje prenošenja HIV-a sa majke na bebu. Takođe, pravovremeno savetovanje i testiranje na HIV omogućava osobama koje nisu inficirane HIV-om da tokom poverljivog razgovora sa kvalifikovanim savetnikom sagledaju i procene sopstvene rizike i faktore koji tome doprinose, da nauče da primene mere zaštite od krvlju prenosivih infekcija i infekcija koje se prenose polnim putem.

hiv

U sklopu nacionalne kampanje povodom 1.decembra od 2013.g.organizuje se i akcija “Evropska nedelja testiranja”. Cilj i ovogodišnje kampanje, koja se odvija pod sloganom :

Akcija je podsticanje na testiranje, podizanje svesti pojedinca kao i javnosti o dobrobiti rane dijagnoze i lečenja, imajući u vidu činjenicu da jedna od tri osobe ne zna da je inficirana. Terapija u našoj zemlji je dostupna svima koji žive sa HIV-om, njom se postiže zadovoljavajući kvalitet života, utiče se na sprečavanje širenja infekcije i čini da je SIDA sada hronična bolest.

testiraj-se-hiv
U sklopu akcije predstavnici Instituta za javno zdravlje Vojvodine,u saradnji sa Udruženjem “Prevent” iz Novog Sada i Domom zdravlja “Dr Mladen Stojanović” Bačka Palanka, sprovešće savetovanje i testiranje na HIV 24.11.2016.g. od 12-14 časova u mobilnoj medicinskoj jedinici u centru Bačke Palanke (kod pošte). Organizovanje akcije pomoći će i aktivisti Crvenog krsta i Omladinskog centra Bačka Palanka.
Testiranje je anonimno, besplatno, nije potrebna zdravstvena knjižica, a ni uput. Prilikom testiranja će se koristiti brzi testovi čiji su rezultati poznati nakon 20 minuta!
DPST- dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje na HIV, sprovodi se tokom cele godine u Epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bačka Palanka, svakog radnog dana od 8-12 časova.
DOM ZDRAVLJA/Epidemiolog dr Mirjana Valan/Foto:AP

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here