Usvojen zakon o stanovanju, uvode se upravnici zgrada

659

Vlada Srbije je usvojila Predlog zakona o stanovanju koji predviđa uvođenje upravnika zgrada i taj zakon bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri do kraja meseca, kaže gradski menadžer Goran Vesić.

Prema njegovim riječima, više neće moći da postoje zgrade u kojima nema skupštine stanara, a tamo gde ona nije formirana lokalna samouprava će postavljati privremenog upravnika koji obavlja poslove u ime skupštine stanara, saopštila je gradska služba za informisanje.

„Uvođenjem javnog interesa kada su u pitanju hitne intervencije omogućiće se ulazak u stan u kojem je problem koji utiče i na druge stanove, poput curenja vode, pa će se kvar lakše popravljati. Više neće postojati predsednik skupštine stanara već upravnik zgrade koji će biti jedan od stanara“, rekao je Vesić.

On je istakao da će stanari imati i mogućnost da izaberu profesionalnog upravitelja, što znači da će neko stručno da se bavi održavanjem zgrade.


Ranije je najavljivano da će novi zakon regulisati i status podstanara.

Tačno će se znati i ko sve izdaje stan podstanarima, pa se očekuje i masovnija naplata poreza na izdavanje stana koji iznosi 20 odsto.

Zakon o stanovanju i održavaju zgrade predviđa i novčanu kaznu od 5.000 do 50.000 dinara za stanodavca ako upravniku zgrade ne prijavi podstanare.

Izvor:N1/Foto:Pegasus

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here