Паланачки пилоти у Првом светском рату

2125

За време Великог рата, Паланка је дала три пилота: Јозефа Маурера, Јозефа Бренера и Петера Фишера. Овај податак нам је утолико занимљив уколико узмемо у обзир да је авијација, као посебан род војске, уведена у аустроугарску Царско-краљевску војску тек 1912. године, а на почетку рата има само 85 активних пилота.


Авијатичар Јозеф Маурер мобилисан је 1915. године и послат на војну обуку у Сарајево, где је одређен за пилота новоформираног Царско-краљевског ваздухопловства Аустроугарске. Током рата у својству извиђача винуо се неколико пута у небо, а за своје војне заслуге одликован је неколико пута од стране Аустроугарског војног врха. Личношћу Јозефа Маурера до сада се нико није озбиљније бавио, а због недостатка извора не можемо са сигурношћу да утврдимо у којим ратним акцијама је Маурер учествовао за време рата. Осим јако скромног чланка о њему у Palanaker Heimatbrief из 2012, године немамо никакве додатне податке о његовом ратном путу.

О авијатичарској каријери преостале двојице пилота такође немамо довољно информација. У њиховим ратним биографијама објављеним у A Magar Katona Szadunk Legszebb Maguar Csatai наведено је да су обојица била истакнути борци током рата, борци који су своје ратно искуство стекли на Источном фронту и на Италијанском фронту. За своје ратне заслуге одликовани су у неколико наврата током рата и по завршетку истог, а војску напуштају у рангу авијатичара у марту, односно новембру 1918. године.

backopalanackiavijaticariЈозеф Маурер са групом аустроугарских војника у војном авио-хангару
(фотографија из приватне колекције породице Маурер)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here