Паланачки морнари у Првом светском рату (ФОТО)

Из историје

1634

Многа значајна имена су се духом времена загубила, али што се тиче морнара који су учествовали у Првом светском рату, позната су нам имена морнара Радислава Палишашког, Јозефа Москофа и Јохана Анасенц.


Старопаланчанин Радослав Палишашки, након мобилизације распоређен је у Царско-краљевску морнарицу, где је од 1915. до 10. јуна 1918. године служио на понос угарског дела Монархије названом по првом угарском краљу и светитељу – Светом Стефану – „Сент Иштван“ (SMS. Szent István).

Иако један од ретких морнара српског порекла на броду, Палишаки се брзо уздиже у чин машинског наредника. Преживео је торпедовање брода у јуну 1918. године, отпливавши до обале, а убрзо потом отпуштен је из војске. Није нам познато да ли је одликован током или након рата.

Једно од ретких сведочанстава његовог боравка на овом броду је фотографија Радослава Палишашког са осталим члановима машинског дела посаде на броду „Сент Иштван“ начињена током позније фазе рата.

О осталој двојици морнара нема довољно података. Са њихових фотографија не можемо јасно да прочитамо назив брода на којем су служили.

Јозеф Мостфох, рођен 3.7.1893. године у Букину (данашњем Младенову), након рата се преселио у Немачку Паланку, док је Анасенц погинуо пред завршетак Првог светског рата. Тачан датум и место Анасенцове погибије нису нам познати.

backopalanackimornari
Машински наредник Радослав Палишашки (други ред, четврти с лева) са посадом брода СМС „Сент Иштван“ (фотографија из приватне колекције Милана Палишашког)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here