Uz zvuke gitare – sa koncerta Evite i Stevana Jovića

0
1296

U petak, u Svečanoj sali Muzeja Grada Bačke Palanke održan je koncert „Duet gitara“ Evite i Stevana Jovića sa gostima u organizaciji Kulturnog centra i Kluba klasične gitare „Akord“.


Evita Jović (1990) je srednju muzičku školu završila na jednoj od najprestižnijih muzičkih škola u Americi Interlochen Center of Arts, sa izuzetnim uspehom, dobivši nagradu za najboljeg studenta generacije i talenta u usponu. Osnovne studije je završila na odseku gitare Indijana Univerziteta Jacobs Shool of Music u klasi maestra Ernesta Bitetija. Evita je dobitnica nagrade Indijana Univerziteta za postignute izuzetne rezultate u oblasti umetnosti.

Stevan Jović (1986) je osnovne studije završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Zorana Krajišnika. Dobitnik je nagrada na republičkim i medjunarodnim takmičenjima gitare, uključujuci prve nagrade u Srbiji, Bosni, Sloveniji, Francuskoj i Americi.

Stipendista je Fonda za mlade talente Republike Srbije i dobitnik nagrade Mali Princ, za najuspešnijeg studenta završne godine studija muzičkog departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu. 2009. godine, Stevan je upisao master studije na Fakultetu muzičke umetnosti Jacobs Shool of Music, Univerziteta u Indijani, gde je nastavio da studira u klasi maestra Ernesta Bitetija.

Evita i Stevan Jović (sa koncerta)

„Koncert dueta Evita i Stevan Jović je održan u polupraznoj sali i to je jedina slaba tačka ovog koncerta. Predstavljen je dobrim delom novi program ovog dueta, izveden je nadahnuto i perfektno“- istakao je Marko Šalić, profesor Kluba klasnične gitare „Akord“

Stevan Jović je svirao solistički u jednom delu koncerta i to svoju kompoziciju Balkanski kapričo, kao Rahmanjinov Preludij u g molu u svojoj transkripciji za gitaru, što je prvo izvođenje ove kompozicije na gitari u svetu.

Gosti koncerta su bili plesni par Studija „Paso Libre“ (Marija i Miroslav Matković) kao i članovi Akorda Jelena Čapanda i Marko Šalić, koji su formirali tom prilikom kvartet. Kraj koncerta je bilo izvođenje 2 stava iz Koncerta za gitaru i orkestar španskog kompozitora Tedeska, uz klavirsku pratnju Aleksandre Todorović, profesorice klavira iz Šapca.

detalj_sa_konerta

Stevan Jović ima svoj kanal na You Tube, pogledajte deo repertoara koji je bio na koncertu u petak 2. decembra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here