U Bačkoj Palanci više od 50 obolelih od multiple skreloze

2225

Udruženje multiple skleroze okuplja 90 članova obolelih od multiple skleroze sa teritorija opština Bačka Palanka, Bač i Bački Petrovac. Od toga 58 članova je iz opštine Bačka Palanka. Nisu svi oboleli od ove opake bolesti i članovi Udruženja, što znači da broj članova nije jednak broju obolelih.


Multipla skleroza je autoimuno oboljenje centralnog nervnog sistema i kičmene moždine, koja u 90% slučajeva vodi u vrlo težak invaliditet. Svega 10% obolelih ima blaži tok bolesti. Ova bolest se najčesće javlja u dobi između 20 i 40 godina života, ali nažalost poslednjih godina ima sve više dece koja oboljevaju od MS.

Foto: Thinkstock

„Udruženje multiple skleroze bazira svoje delovanje na pomoći obolelima kroz socijalne i zdravstvene programe, kao i kampanjama za veću vidljivost u društvu ove grupe ljudi. Najveći problem obolelih je nedovoljna socijalizacija i barijere na koje nailaze pri normalnom funkcionisanju u svom okruženju, odnosno lokalnoj sredini. Jedno sa drugim je povezano, nema socijalizacije dok se ne uredi pristupačnost sadržajima u fizičkom okruženju. Nažalost, i sami oboleli često se obeshrabre i povuku u svoj mali svet“ – navodi za naš portal Svelana Miladić iz ovog Udurženja.


Oboleli u našoj opštini nažalost su, u većini slučajeva, u vrlo teškom fizičkom stanju, te se njima posebno bavimo. Mali broj obolelih je u mogućnosti da izađe van svog porodičnog doma i učestvuje u aktivnostima koje zahtevaju neku fizičku očuvanost.

Članovi udruženja na druženju

„Za rad sa njima imamo angažovanog fizioterapeuta i psihologa. Težimo ka tome da uvedemo socijalne servise za tu grupu obolelih, ali to ne možemo dok nam nadležno ministarstvo ne sertifikuje program za tu vrstu usluga“ – navode u ovom Udruženju.

Oboleli koji imaju očuvane fizičke sposobnosti okupljaju se u prostorijama Udruženja gde se druže i sprovode programske aktivnosti. Takođe se održavaju inkluzivne radionice, a Udruženje saradjuje i sa drugim organizacijama.

Najveci problem nam je nedostatak prostora, jer imamo samo jednu kancelariju od dvadesetak kvadrata koja nam služi za sve aktivnosti, dok za neke veće skupove moramo iznajmljivati prostor. Sa Opštinom Bačka Palanka i Bač imamo izuzetnu saradnju, što nije slučaj i sa Opštinom Bački Petrovac“.

Druženje članova udruženja u prirodi

„U Bačkoj Palanci uvek smo nailazili na razumevanje naše lokalne uprave, kad god smo se obratili za saradnju i pomoć, nikada nismo bili odbijeni. Ranije se razmatrao plan da se za obolele, kako od MS tako i za druge organizacije iz ove kategorije, obezbedi kuća koja bi bila adaptirana i u kojoj bi se uredio sadržaj za potrebe obolelih, ali nažalost tu je došlo do nekog zastoja. Nadamo se da će se u budućnosti ovo ostvariti“ – ističe Svetlana.


„Kuća bi služila kao dnevni boravak, terapijski centar, kao i prostor za ostale aktivnosti obolelih. Sa ranijom lokalnom upravom vodili su se razgovori oko toga. Takođe smo naišli i na veliko razumevanje kod predsednika opštine Branislava Šušice za ovo kratko vreme. Verujem da ćemo u budućnosti imati jako lepu saradnju, te mu se ovim putem i zahvaljujemo što nam je izašao u susret kada smo mu se obratili i pokazao svoju spremnost za dobru saradnju“ – navode članovi Udruženja.

Ukoliko želite da pomognete radu ovog Udruženja, možete uplatiti sredstva na žiro račun:340-11005107-14 – Udruženje multiple skleroze  na adresi Kralja Petra I 35, Bačka Palanka. Broj telefona: 064/682-73-55

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here