Forbs: Putin najmoćnija ličnost na svetu

612

Ruski predsednik Vladimir Putin nalazi se na vrhu liste najmoćnijih osoba na svetu magazina Forbs, prenosi Tass.

„Najmoćnija ličnost na svetu, već četiri godine zaredom. Ruski predsednik proširio je svoj uticaj na skoro svaki ćošak na planeti – od rodne zemlje preko Sirije, do američkih predsedničkih izbora. Putin nastavlja da dobija šta god poželi“, navodi Forbs u obrazloženju.

Na drugom mestu je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp, a na trećem nemačka kancelarka Angela Merkel.


Rusija produžila Srbiji rok za otplatu kredita

 

Rusija je do 2021. godine produžila rok upotrebe kredita koji je Srbiji odobren 2013. godine, objavljeno je na zvaničnom ruskom portalu za pravne informacije.

Kako prenosi Sputnjik , u januaru 2013. godine Rusija i Srbija u Moskvi su potpisale sporazum prema kojem je Rusija Srbiji dala izvozni kredit od 800 miliona dolara za modernizaciju srpske železnice. Dokument je sa ruske strane potpisao ministar finansija Anton Siluanov, a sa srpske ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić.

Sputnjik navodi da je tada saopšteno da je rok otplate kredita pet godina sa kamatnom stopom od 4,1 odsto godišnje.

U dokumentu se navodi da su se vlade Rusije i Srbije „radi daljeg razvoja i jačanja prijateljskih odnosa, koji postoje između dve zemlje, i razvoja uzajamno korisne saradnje“ dogovorile da će srpska strana koristiti kredit od 2013. do 2021. godine. Osim toga, Srbija najkasnije do 15. marta 2018. godine mora da isplati proviziju od jedan odsto neiskorišćene sume na dan 31. decembra 2017. godine. Takođe, Srbija bi trebalo najkasnije do 15. marta 2022. godine da isplati istu proviziju od neiskorišćenog iznosa kredita na dan 31. decembra 2021. godine.

Izvor: Danas

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here