Počelo otkrivanje dela planete o kojem ne znamo ništa

0
286

Iako Amerika već decenijama ima bazu na Antarktiku, ono što leži ispod debelog leda na Južnom polu i dalje predstavlja misteriju.


Sada su evropski naučnici rešili da to promene i počeli su mapiranje Južnog pola – poslednjeg nepoznatog dela kopna na Zemlji

Projekat poznat kao „PolarGAP“ finansirala je Evropska svemirska agencija (ESA) kako bi prikupila podatke sa ove oblasti koje sateliti ne mogu da zabeleže, prenosi „BBC“.

ESA je prvenstveno žečeče da bolje razume gravitaciono polje oko pola kako bi kompletirala podatke prikupljene pomoću letelice GOCE specijalizovane za merenje gravitacionog polja.

Otkrića će pomoći naučnicima da razumeju kako sve gravitacija utiče na oblikovanje Zemlje.

Kako bi sakupili informacije, tim „PolarGAP“ preletao je Južni pol avionom opremljenim posebnim instrumentima kao što su gravitacioni i magnetski senzori, radar i laserski merač visine.

Pomoću radara su utvrdili debljinu ledenog pokrivača, a dobili su i neke podatke o obliku stena ispod njega kao i o kretanju vode ispod leda.

Pomoću gravitacionih i magnetskih senzora naučnici sada utvrđuju debljinu tla i koliko se na njemu nalazi amgmatskih stena, a koliko sedimentnih.


Laserskim meračem mogu da utvrde oblike i visinu planina ispod lda.

Mnogi od podataka se još uvek procesuiraju, ali naučni tim sada može da potvrdi postojanje basena dugog preko 1.000 kilometara koji izgleda ima ključnu ulogu u kontrolisana kretanja leda ka okeanu.

Rezultati merenja će pomoći naučnicima da utvrde gde se na Belom kontinentu nalazi najstariji led čije istraživanje će pružiti uvid u to kako se menjala klima na Zemlji.

Takođe i geolozima će koristiti podaci kako bi znali gde na Antarktiku da buše zemlju i uzmu uzorke za dalja ispitivanja.

Izvor: Blic/foto:Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here