Obavezni su Skupština stanara i upravnik zgrade

831

Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji predviđa obavezne organe zgrade – Skupštinu stanara i upravnika zgrade.


Za zakon su glasala 134 poslanika, a pet ih je bilo protiv.
Zakonom je utvrđeno da ukoliko se stanari međusobno ne dogovore ko će biti upravnik zgrade onda imaju mogućnost da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska Privredne komore Srbije.
Ukoliko se stanari ne dogovore ni oko profesionalnog upravnika, lokalna samouprava će na određeno vreme uvesti prinudnog upravnika zgrade.
Profesionalni upravnici moraju da imaju licencu
Profesionalni upravnici moraće da prođu obuku i da dobiju licencu za obavljanje tog posla što će biti utvrđeno posebnim aktima koji će, kako je najavila ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, biti doneti za nekoliko meseci. Kako je navela, cilj zakona je da bude obezbeđen minimum održavanja koji mora da postoji u svakoj zgradi najpre radi bezbednosti građana.
Zakonom je predviđeno vođenje Registra stambenih zajednica koju će kao elektronsku javnu bazu podataka voditi lokalne samouprave. Jedinstvenu centralnu, javnu, elektronsku bazu podataka o svim stambenim zajednicama iz svih registara na teritoriji Srbije vodiće Republički geodetski zavod.
Zakonom je predviđeno i donošenje Nacionalne stambene politike i akcionog plana za njeno sprovođenje. Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.
Izvor: Beta

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here