Od 1. januara novi uslovi za odlazak u penziju

0
1249

Nove odredbe o uslovima za odlazak u starosnu penziju stupiće na snagu 1. januara sledeće godine, saopštio je danas Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.


Starosna granica za odlazak u starosnu penziju za žene podiže se za 6 meseci, tako da će u 2017. godini žene odlaziti u penziju sa navršenom 61 godinom i 6 meseci i najmanje 15 godina staža osiguranja, navodi se u saopštenju.
Uslovi za penzionisanje žena koji se odnose na godine života postepeno će se pomerati do 2032. godine, kada će žene u punu starosnu penziju odlaziti sa navršenih 65 godina života, dok za muškarce važe isti uslovi, odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, dodaje RFPIO.
Muškarci i žene mogu da ostvare pravo na starosnu penziju sa navršenih 45 godina staža, bez obzira na godine starosti.
Od 1. januara novi uslovi za odlazak u penziju
Muškarcima će od 1. januara sledeće godine za prevremeni odlazak u penziju biti potrebni 40 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i 4 meseca života, a ženama 37 godina i 6 meseci staža i najmanje 55 godina i 8 meseci života.
Penzija se u slučaju prevremenog odlaska trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života predviđenih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. RFPIO navodi da ukupno umanjenje penzije u slučaju prevremenog odlaska može iznositi 20,4 odsto.
Građanima koji žele da se penzionišu u skladu sa odredbama koje važe u 2016. godini, radni odnos mora da prestane najkasnije 30. decembra, a zahtev za ostvarivanje prava na penziju mogu podneti najkasnije 31. decembra, lično ili preporučenom pošiljkom. Fond podseća da se podnošenjem zahteva 1. januara 2017. godine i kasnije primenjuju uslovi koji važe za kalendarsku godinu u kojoj se podnosi zahtev.

Sve filijale RFPIO radiće u subotu, 31. decembra, od 8 do 13 časova, kako bi svi osiguranici mogli blagovremeno da podnesu zahteve i penzionišu se pod uslovima koji važe za 2016. godinu, navodi se u saopštenju RFPIO.
Izvor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here