Bačkopalančanin Aleksandar Tot – najbolji mladi naučnik i istraživač

5950

U ponedeljak 26.12.2016. godine u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu svečanim uručenjem nagrada „Dr Zoran Đinđić“ četiri mlada naučna radnika našla su se na listi dobitnika ove prestižne godišnje nagrade koja je ustanovljena 2004. godine.

U prisustvu najviših pokrajinskih zvaničnika, predstavnika Univerziteta u Novom Sadu, Srpske akademije nauka i umetnosti, Matice srpske i drugih institucija godišnja nagrada „Dr Zoran Đinđić“ za mladog naučnika i istraživača za 2016. godinu u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini dodeljena je Bačkopalančaninu Aleksandru Totu, iz Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Nagradu „Dr Zoran Đinđić“ dobio je zahvaljujući čak 19 naučnih radova koje je objavio u medjunarodnim časopisima iz oblasti analitičke hemije. On je jedan od najmlađih dobitnika ove prestižne nagrade do sada.

Godišnja nagrada za najbolji diplomski rad, završni rad na master akademskim studijama ili magistarski rad iz filozofskih i socioloških nauka u Srbiji pripala je Anđeliji Milić, iz Departmana za filozofiju Filozofskog fakulteta u Nišu, za odbranjen master rad na temu: „Odnos života i smrti sa budnošću i usnulošću u Heraklitovoj filozofiji“, dok je Vidak Raičević dobio nagradu „Dr Zoran Đinđić“ kao najbolji student novosadskog Univerziteta u školskoj 2015/2016. godini, koji je studije hemije završio sa prosečnom ocenom 10,00 uključujući i diplomski rad koji je odbranio sa najvišom ocenom. Ove godine ustanovljena je specijalna nagrada „Dr Zoran Đinđić“ za mladog naučnika i istraživača za sveukupni doprinos nauci koju je poneo dr Branislav Šojić naučni radnik Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Svečanosti u Rektoratu prisustvovali su predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, a nagrade dobitnicima su uručili rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dušan Nikolić, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević, predsednik Odbora Fonda „Dr Zoran Đinđić“, prof. dr Sergej Ostojić i prorektor za nastavu, prof. dr Biljana Abramović.

U ime nagrađenih obratio se Aleksandar Tot, rekavši da je priznanje koje je dobio ujedno i priznanje za tim sa kojim radi na projektima, ali i priznanje za čitav PMF.
– Zanimanje naučnika i istraživača od vas traži da ostanete večno dete, da budete radoznali, puni entuzijazma, da svakodnevno učite nešto novo i istrajete u svojim ciljevima i snovima koje imate i da nikada ne utolite glad iz školskih dana – poručio je Tot.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here