Grip stigao u Bačku Palanku

0
1122

U Bačkoj Palanci potvrđena je infekcija virusom gripa podtipa AH3 kod 4 pacijenta. Tokom prošle nedelje broj pacijenata sa simptomima sličnim gripu, koji se registruju od početka oktobra je utrostručen (više od 120 ove nedelje).


U Institutu za javno zdravlje Vojvodine 9.12.2016. godine testiranjem 3 uzorka bolesničkog materijala, potvrđena je infekcija virusom gripa tipa A (H3) kod pacijenata iz Novog Sada.
Kod dve pacijentkinje starije životne dobi (iz Čelareva i Bačke Palanke) hospitalizovane na Internoj klinici KC Vojvodine, izolovan je virus gripa tip A (H3). Tokom ove nedelje (27.12.) grip podtipa AH3 je potvrđen kod deteta starog 4 godine i učenika srednje škole iz Bačke Palanke.

Nijedan od pacijenta obolelih od gripe nije vakcinisan vakcinom protiv gripe.

Tokom ove sezone protiv gripe je vakcinisano je 2250 građana naše opštine. Trenutno ima još 250 doza ove vakcine na svim punktovima, tj. ambulantama. Ovim putem iz Doma zdravlja apeluju na naše sugrađane, posebno na starije osobe, osobe sa hroničnim i degenerativnim oboljenjima, zdravstvene radnike, trudnice i gojazne osobe, da se vakcinišu protiv gripa, kod svog izabranog lekara.

Epidemiolog dr Mirjana Valan

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here