Njima će i dalje važiti papirne neoverene knjižice

0
1133

Deca, trudnice, porodilje i penzioneri moći će da idu kod lekara i uzimaju lekove na recept i sa starim, papirnim, knjižicama koje nisu overene, sve dok im ne stignu nove zdravstvene isprave.


Potvrda, koja se dobija nakon predaje dokumenata za novu elektronsku knjižicu, ne izdaje se deci, trudnicama i porodiljama, s obzirom na to da u skladu sa Zakonom o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu ove kategorije osiguranika od 01. januara 2017. godine, pa sve do uručenja zdravstvene kartice, mogu koristiti staru zdravstvenu knjižicu, bez obzira na to što ona nije overena, kažu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Šta sve treba da znate kako bi najjednostavnije zamenili zdravstvenu

– Potvrda se ne izdaje ni penzionerima koji imaju trajno overenu staru zdravstvenu knjižicu, koju mogu koristiti sve do uručenja zdravstvene kartice – objašnjavaju u RFZO.

Foto: Ana Paunković / RAS Srbija

– Građanima kojima su pre 1.januara 2017. godine overene stare zdravstvene knjižice, a podneli su zahtev za novu zdravstvenu karticu, mogu da se leče na osnovu tih knjižica i to do isteka overe, to jest do uručenja zdravstvene kartice. Onima kojima je istekla overa stare knjižice, a podneli su zahtev za nove, lečenje ostavruju sa potvrdom koju su dobili prilikom predaje dokumenata – objašnjavaju u RFZO.

Do nove zdravstene knjižice i preko „Pošta Srbije“

U slučaju da osigurano lice izgubi overenu staru zdravstvenu knjižicu, zdravstvenu zaštitu može da ostvaruju samo na osnovu potvrde koju će mu izdati filijala, odnosno ispostava, na osnovu podnetog zahteva za izdavanje zdravstvene kartice.

Izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here