Morate da preležite grip, inače vas čekaju ozbiljne komplikacije

1425

Simptomi gripa ove sezone izraženiji su nego obično, a ljudi se uglavnom osećaju kao da ih je pregazio voz. Međutim, nakon desetak dana od preležanog virusa, suvi kašalj, visoka temperatura ili glavobolja mogu ponovo da se vrate.

Lekari objašnjavaju da su to komplikacije izazvane bakterijama, koje trebaju ozbiljno da se shvate i preleže.


– Kada dobijemo grip, naš imunitet se bori da ga savlada i izbaci iz organizma. Ukoliko se radi o jakom virusu, kao što je ove godine, u nekim slučajevima sam organizam ne može da se izbori sa njim i na taj način slabi imunitet. Tada se i stvaraju uslovi za razvoj bakterijske infekcije, koje čitavo stanje kod obolelog čoveka dodatno komplikuje, objašnjava dr Nevenka Dimitrijević, lekar u Domu zdravlja Voždovac.

Bronhitis, upala pluća…

Ona kaže da kod dece i odraslih najčešće komplikacije mogu biti bronhiris, upala pluća ali i upala ušiju.

– Kod dece brže prolazi, ali kod odraslih dugo traje i izraženiji su visoka temperatura i suvi kašalj. Komplikacije se najčešće javljaju desetak dana posle gripa, i oboleli ih uglavnom i ne prepoznaju, ali se ispostavi da je grip otvorio put slabljenjem organizma i da se onda samo nadovezala bakterijska infekcija. Te komplikacije najčešće nisu bezopasne i zahtevaju lečenje antibioticima – ističe doktorka.

Zbog toga, savetuje doktorka, ne treba odmah odlaziti lekaru čim se pojavi visoka temperatura. Treba sačekati dva do tri dana, pa ukoliko je temperatura i dalje visoka, obavezno se treba otiću kod lekara, jer postoji mogućnost da je došlo do komplikacije.

U Srbiji su trenutno registrovana tri soja virusa gripa, koja se inače nalaze i u vakcini za ovu sezonu. Reč je o virusu tipa B, koji je najslabijeg intenziteta, i ne može da dosegne nivo epidemije. Druga dva soja su virusi tipa A i to H1N1 i H3N2, koji imaju tendenciju da naprave velike epidemije, ali s obzirom na to da već godinama kruže, veliki broj građana je već stekao imunitet.

Sledi novi talas

Dr Branislav Tiodorović kaže da grip traje do pet dana, s tim da može da traje duže ukoliko se nešto iskomplikuje. Kod dece, koja još nemaju imunitet, može da traje i do sedam dana.

Nezgodna je ta temperatura do 37,5 Celzijusa, koja može da traje danima i što je za čoveka, a posebno za decu, veoma iscrpljujuće. Ono što je veoma bitno jeste da lekove za spuštanje temperature, antipiretike, ne treba davati ukoliko neko ima temperaturu do 38 stepeni Celzijusa. Oni se daju tek kada temperatura poraste. A zašto je to bitno? Naš organizam reaguje na tu temperaturu i na taj način se stvara imunitet od virusa. Sikidanjem temperature koja nije prešla 38 stepeni, prekidamo taj proces i sledeći put ćemo obolelti od istog tog virusa – objašnjava dr Tiodorović.

Blic

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here