Bori se kao žena – „Dan za zdravlje“

0
1123

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice (22. – 28. januar 2017. godine) „Dan za zdravlje“:

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 22-28. januara 2017. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već jedanaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.
Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „Dan za zdravlje“ je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i dau toku godine odvoje „dan za zdravlje“, kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

Rak grlića materice, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. Svake godine se u našoj zemlji u proseku registruju 1.244 novoobolele žene od raka grlića materice, dok 482 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja (na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije) i umiranja (na drugom mestu u Evropi,takođe posle Rumunije) od raka grlića materice. U Bačkoj Palanci godišnje se registruje oko 10 žena obolelih od raka grlića materice.
Jedna od efikasnih mera pravencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Tokom 2016.g. vakcinisano je 20 devojčica u Bačkoj Palanci (vakcina iz donacije distribuirana preko IZJZ Srbije). Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice.

Faktori rizika koji povećavaju šansu da ćelije grlića materice počnu da se razvijaju kao ćelije raka su:
• Infekcija humanim papiloma virusom visokog rizika (HPV 16 i HPV 18).
• Postojanje imunološkog deficita (infekcija HIV virusom, upotreba imunosupresivne terapije).
• Specifične seksualne karakteristike žene: rano stupanje u polne odnose, unutar 2 godine od prve menstruacije; nezaštićen polni odnos,postojanje drugih polno prenosivih bolesti; veći broj seksualnih partnera; veći broj „slučajnih seksualnih“ partnera; partneri oboleli od polnih bolesti.
• Specifične reproduktivne karakteristike žene: prva trudnoća unutar 2 godine od prve menstruacije; broj trudnoća 4 i više.
• Pušenje.
• Neadekvatna ishrana (nedovoljno povrća i voća, suviše životinjskih masti).
• Postojanje raka grlića materice u familiji.
• Višegodišnja upotreba oralnih hormonskih kontraceptiva.
• Lošiji socioekonomski status
• Izostanak redovnih ginekoloških pregleda

Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice izazvane virusnom infekcijom koja dugo traje, prerasle u rak. Kod većine žena HPV infekcija spontano nestaje za 6-24 meseca delovanjem imunog sistema i stvaranjem antitela protiv ove infekcije. Jednom kada je HPV nestao iz organizma, rizik od dobijanja raka grlića vraća se na normalu. Redovni pregledi kod izabranog ginekologa, sprovođenje programa organizovanog skrininga i programa vakcinacije protiv HPV infekcije (za sada još nije u programu obaveznih vakcina), imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti.
Redovnim pregledom žena koje nemaju nikakve tegobe (skrining pregledi) na vreme se otkrije 8 od 10 premalignih promena na grliću materice. Izostanak redovnih pregleda kod izabranog ginekologa povećava rizik za pojavu ovog oboljenja.
Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice obavlja se Papanikolau testom, koji pomaže da se rak na grliću materice otkrije na vreme, u stadijumima kad je izlečiv. Uzimanje Papanikolau razmaza nije bolno, jednostavno je i kratko traje.

Rak grlića materice je bolest koja se može sprečiti, zato posetite svog izabranog ginekologa!
Epidemiolog, dr Mirjana Valan

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here