Na delu Dunava kod Bačke Palanke na snazi je redovna odbrana od leda

0
1427

BEOGRAD, BAČKA PALANKA – Sredinom sledeće nedelje trebalo bi da bude bolja situacija na rekama i bez ledenih čepova, a trenutno u srpskom sektoru Dunava ima ukupno šest ledolomaca, izjavio je danas pomoćnik ministra građevinarstva za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.
„Šest ledolomaca probijaju koridore ledene barijere kod Daljske krivine, kao i ledeni čep kod gročanske ade. Poenta je da probiju te čepove, kako bi preostala tri mađarska ledolomca mogli da počnu sa radom, odnosno da se spuste do beogradskog sektora, gde će se okrenuti uzvodno i početi da probijaju čepove koje imamo kod Pupinovog mosta“, rekao je Kovačević na RTS-u.

Prema njegovim rečima, sada su najveći problemi upravo kod Daljske krivina i Gročanske ade, a kaže da postoje i ledene barijere uzvodno od Pupinovog mosta i od ušća do Pančevačkog mosta.

A kakvo je stanje kod Bačke Palanke?

Nakon probijanja ledenog čepa na vodotoku Dunava kod daljske krivine, situacija na Dunavu kod Bačke Palanke u potpunosti je stabilna, izjavio je danas za Radio-televiziju Vojvodine Ivan Jatić, rukovodilac sektora za odbranu od poplava u Vodoprivrednom društvu “Dunav“.

S obzirom na to da je deo vodotoka Dunava kod Bačke Palanke, ostao protočan tokom ledenog talasa, prema Jatićevim rečima razbijene sante leda, koje stižu iz pravca daljske krivine, za ovaj deo rečnog toka ne predstavljaju problem, jer su dosta usitnjene i prolaze veoma lako.

Podsećamo, na delu Dunava kod Bačke Palanke na snazi je redovna odbrana od leda.

Temperatura, koja za vikend neće biti u plusu, a u narednim danima očekuju se naročito niske jutarnje temperature, oko -17 stepeni, što, kaže Kovačević, nikako ne utiče povoljno na situaciju.

„Problem je što temperatura ne ulazi u plus nekoliko vezanih dana, onda ono što se i probije, odmah se hvata ledena pokorica i zato je jako važno obezbediti stalno prisustvo ledolomaca, kako više ne bismo imali te ledene čepove. Koliki god da je minus, te čepove više nećemo imati, onog trenutka kada probijemo koridore“, kaže Kovačević.

Nada se da sredinom sledeće nedelje neće više biti čepova i da će situacija biti bolja, odnosno „potpuno pod kontrolom“.

Velike sante koje plutaju, kaže Kovačević, najveći su proizvod rada ledolomaca i zato se, naglašava, pažljivo definiše širina koridora i pazi se da se radom ledolomaca ne stvaraju velika ledena polja, jer ako se otkinu, onda ledolomac mora da prekine sa radom, prihvati ta ledena polja, razbije ih i tek onda nastavi sa radom.

Izvor: RTV

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here