Franc Ajzenhut: Živi i posle 160 godina

2679

Izložba slika povodom obeležavanja 160 godina od rođenja jednog od bačkopalanačkih velikana Franca Ajzenhuta, otvorena je sredu 25. januara u 19 časova, u Galeriji Kulturnog centra Bačka Palanka.


Ajzenhut je rođen u Bačkoj Palanci ( 1857-1903), bio je mađarski slikar nemačkog porekla i jedan od vodećih slikara orijentalnih tema svog vremena.

Slikari – Članovi ULS „Petar Tomić“ iz Bačke Palanke koji su uradili slike koje su izložene u galeriji

Znate li ko je bio Franc Ajzenhut? Pročitajte ovde više o njemu.

U Muzeju grada, odžana je promocija replike čuvenog dela “Bitka kod Sente“ urađene na ciradi, odnosno platnu formata 400 x 700 centimetara, dakle u veličini u kojoj je i originalna slika.
Pogledajte kako je to izgledalo:

U Narodnoj biblioteci u toku dana održana je promocija monografije Franca Ajzenhuda gde su Olga Kovačev, Leonardo Nemet govorili više o poznatom slikaru i njegovom životu i radu.


Udruženje građana “Stav“, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, opštine Bačka Palanka, Ambasade Mađarske, Kulturnog centra, Turističke organizacije opštine, Narodne biblioteke “Veljko Petrović“, MKUD “Večera Šandor“ organizovali su ovu izložbu, na kojoj su članovi Udruženja likovnih stvaralaca “Petar Tomić“ izložili slike segmenata Ajzenhutovih dela koje su uradili.

Kompletni program, koji je počeo u 13 časova i završio se otvaranjem izložbe u Galeriji kulutrnog centra Bačke Palanke, bio je veoma posećen na radost organizatora. Građani su pokazali veliko interesovanje da saznaju više o našem velikanu. Udruženje građana „Stav“ najavilo je još manifestacija posvećenih slikaru i to u toku ove godine. Kako navodi Zoran Jovičin“- predsednik UG „Stav“, ovo je samo početak oživljavanja velikih ljudi koji čine istoriju našeg grada.

Prenosimo deo atmosfere sa otvaranja:

 

Budite prvi obavešteni o vestima iz opštine Bačka Palanka!
                       Pratite nas i na Facebooku: BPvesti
                       Instagramu: backapalankadesavanja
                       Twiteru:       BPdesavanja

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here