Ima li nafte i gasa u opštini Bačka Palanka?

1
1172

U okviru istraživanja nafte i gasa u Srbiji, NIS je započeo geofizička istraživanja na području četiri vojvođanske opštine. Do kraja marta radovi će se obavljati u okviru projekta seizmičkih ispitivanja na istražnom području 3D Turija na ukupnoj površini od 505 kvadratnih kilometara, koji obuhvtaju opštine Kula, Vrbas, Bačka Palanka i Odžaci.

Izvođač radova su „Naftagas naftni servisi – Seizmički servisi” NIS-a. Ta kompanija poseduje sve neophodne dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa za izvođenje seizmičkih radova, uz obavezu da poštuje ekološke standarde i pravila bezbednosti na radu. Vlasnici i korisnici parcela čiji posedi se nalaze na trasama duž kojih će se snimanja izvoditi biće obavešteni o planskim istraživanjima i ukoliko su saglasni, potpisaće dokument koji omogućava prolazak kroz njihov posed. Predstavnici NIS-a imaju obavezu da tokom radova ne remete svakodnevni život i rad građana.

U mesnim zajednica tih opština otvoreni su informativni punktovi NIS-a na kojima građani mogu dobiti dodatne informacije o radovima i dostaviti svoje sugestije, i to svakog radnog dana od 8 do 14 časova. NIS će sve zahteve građana razmotriti zajedno s predstavnicima lokalne samouprave.

Inače, 3D seizmičkim istraživanjima meri se brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih će biti definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa, a nakon geofizičkih istraživanja uslediće obrada i interprentacija tih podataka u cilju otkrivanja novih rezervi nafte i gasa. Za istraživanje se koristi uređaj sa savremenom bežičnom tehnologijom koja je potpuno bezbedna za životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ti uređaji i njihovii delovi nisu upotrebljivi u bilo koje druge svrhe osim za seizmička ispitivanja i pod kontinuiranom GPS kontrolom su tako da u svakom trenutku postoji mogućnost njihovog lociranja.

Izvor: DnevnikPODELI
Prethodni tekstNeštin – Biser Fruške Gore
Sledeći tekstMalinari razvili brend Paraga

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here