Palanački slikari: Svetlana Miladić

3046
Foto: Facebook/Svetlana Moritz Miladić

U našoj opštini postoji Udruženje likovnih stvaralaca „Petar Tomić“ još od 1997. godine. Predstavićemo vam sve slikare članove Udruženja, kao i samostalne umetnike stvaraoce. Oni svakako utiču na podizanje svesti o važnosti kulutre, umetnosti i stvaranja u našoj sredini i zaslužuju posebnu pažnju.


Ovoga puta predstavljamo Svetlanu Miladić. Svetlana je rođena je 1970. godine u Bačkoj Palanci. Član je ULS „Petar Tomić“ iz Bačke Palanke. U svom stvaralaštvu uglavnom se bavi ženskim mitološkim likovima, kao i ironičnim prikazima karaktera. Međutim među njenim delima mogu se naći i malo drugačije, vedrije teme.

Svetlana, reci nam od kada se baviš slikarstvom?

„Slikarstvom se bavim nekih dvadeset godina unazad. Od detinjstva me zanima likovna umetnost, tada sam napravila i svoje prve korake uz pomoć strica i tetke koji su bili vrlo talentovani slikari“.

Kojim tehnikama se koristiš i koja ti je omiljena?

„Kroz školovanje sam usvajala razne likovne tehnike zahvaljujući profesorima koji su vrlo ozbiljno predavali svoj predmet i naučili nas svim likovnim tehnikama. Pre sam više radila u tehnici suvog i uljanog pastela u stilu simbolike i manirizma. Ti radovi su mi otvorili mnoga vrata, tako da sam 2007. godine bila jedna od učesnica manifestacije Žene umetnici u Bugarskoj, na koju je bilo pozvano 300 žena umetnica sa Balkana, iz raznih sfera umetnosti. To mi je bila najveća čast da su moja dela prepoznata od vrlo stroge selekcije“.

Pogled sa terase / ulje na platnu – Svetlana Miladić

„Pošto sam po prirodi svestrana i znatiželjna, tako sam krenula da istražujem i druge stilove i da se izražavam na drugacije načine. Malo više sam počela da radim u ulju i da kroz ekspresiju istražujem ljudske emocije izmišljenih portreta kao i figure koje provociraju u bizarnim situacijama na granici komike. Sad sam u fazi impresionizma i realizma kojima obrađujem slike iz prošlosti, nostalgična sećanja na detinjstvo“, ističe ona.

Gde si do sada sve izlagala?

Do sada nisam samostalno izlagala, mada sam imala nekoliko poziva za izlaganje u eminentnim galerijama, kao sto je Božidarac u Beogradu i Barili u Požarevcu. Tada nisam bila spremna da izlažem jer sam smatrala da još treba da razvijem te opuse koji su trebali biti tamo predstavljeni. Nikad nije kasno za izlaganje kad se ima celina sa pričom koju treba predstaviti.

Pogledajte neke od Svetlaninih slika:

 


 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here