11 C
Backa Palanka
понедељак, јун 25, 2018
Naslovna Sport Kajak i kanu Bačkopalanačka kajak ekspedicija u Kotoru na pripremama reprezentacije

Bačkopalanačka kajak ekspedicija u Kotoru na pripremama reprezentacije

0
1914

Kajak: Pripreme juniora i mlađih seniora u Kotoru

O značaju Bačke Palanke i KKK „Tarkett“ u srpskom sportu, kada je reč o kajaku i kanuu, svedoči i činjenica da su čak šestoro juniora i mlađih seniora kao i jedan trener pozvani od strane Kajakaškog saveza Srbije na pripreme u Kotoru. Pozvani su trener Dragan Zorić i takmičari Strahinja Mladežić, Strahinja Stefanović, Luka Karanović, Saša Rodić i Dragan Krnač, a prvu turu priprema je završila Jelena Bodor.

Kako napreduju pripreme i koji su utisci pogledajte iz saopštenja Kajakaškog saveza Srbije koji prenosimo u celosti.

Kada pogledamo uspehe koje su naši takmičari u juniorskoj konkurenciji ostvarili prošle godine, gotovo je obaveza da pred domaćom publikom naši mladi reprezentativci u kajaku i kanuu osvoje medalje, s obzirom na to da je Srbija od 22. do 25. juna u Beogradu domaćin Evropskog prvenstva za juniore i mlađe seniore u kajaku i kanuu. Mlađe kategorije nalaze se na veslačkim pripremama u Kotoru.

O potencijalnim mladim reprezentativcima u Kotoru su brinuli treneri Đurica Levnajić, Nenad Kosijer, Dragan Zorić i Milan Đenadić.

Takmičari koji su na pripremama u Kotoru našli su se u odabranoj grupi posle kontrolnih treninga koji su obavljeni u novembru i decembru, kao i na osnovu rezultata iz 2016. godine.

Trenutno 33 juniora, uključujući dečake i devojčice, u kajaku i kanuu učestvuje u veslačkim pripremama koje su počele 24. januara i završavaju se 8. marta. Ovu osnovu potencijalne reprezentacije za ovogodišnje Evropsko prvenstvo podelili smo u dve grupe i svaka grupa radi 10 dana u Kotoru, 10 dana u matičnim klubovima, i tako ćemo kompletne pripreme odraditi u dve serije„, naglasio je trener Milan Đenadić.

Kada vreme dozvoli, trenira se tri puta dnevno. U pola 8 je doručak, a prvi trening je u 9h. Na tom treningu se rade dugačke deonice i prevesla se od 15 do 25 km. Drugi trening je u 14h i na tom treningu se radi tehnika ili ujednačen tempo prevesla se od 12 do 15 km. U 16h je trčanje do teretane oko 4km. U teretani se radi snaga i snažna izdržljivost, a posle teretane se ide na bazen. Na bazenu se lagano pliva radi relaksacije mišića„, objašnjava trener Đurica Levnajić.

Za sve kajakaše veoma je važno da što ranije počnu sa treninzima na vodi, pa su tako pripreme u Kotoru od velikog značaja.

Cilj priprema u Kotoru je da se aerobna izdržljivost podigne na viši nivo. Rad u teretani osmišljen je tako da se održava snaga i da se takmičari polako pripreme za sezonu„, naglasio je Levnajić.

Za dobre rezultate na najvažnijim takmičenjima od velike važnosti je tempiranje forme. Pripreme u Kotoru su bazične i osnovne pripreme u prvom delu neće se umnogome razlikovati od drugog dela priprema:

Možda će drugi deo imati malo drugačiji princip treninga, ali za ovaj uzrast takmičara uglavnom je to 90% rad na tehnici i poboljšanju aerobnih sposobnosti. Što se tempiranja forme tiče, ono neće biti isto za sve takmičare jer to zavisi od rezultata na Kupu Srbije i kombinovanja grupnih posada„, dodao je Đenadić.

Prema raportu trenera iz Kotora, naše takmičare je poslužilo lepo vreme, i svi takmičari se osećaju dobro i odrađuju sve treninge.

Na pripremama mlađih kategorija u Kotoru u prvom krugu boravili su: Aleksa Levnajić, Biljana Relić, Bojan Zdelar, Jelena Bodor, Marija Dostanić, Marko Mihajlović, Nađa Golubov, Nemanja Tajbl, Nikolina Mijušković, Nikolina Milić, Olivera Mihajlović, Petar Milković, Stefan Vrdoljak i Zorana Dolovac.

U drugom periodu u Kotoru se pripremaju: Andrej Njari, Danilo Živković, Dragan Krnač, Dušan Todorović, Luka Karanović, Marko Damnjanović, Nemanja Stanivuković, Nikola Škufca, Saša Rodić, Stefan Vasić i Strahinja Stefanović.

Drugi krug priprema u Kotoru održaće se od 16. do 26. feburara, kada će se takmičari ponovo zameniti, pa će poslednji deo priprema u Bokokotorskom zalivu takmičari odraditi od 26. febaruara do 9. marta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here