Da i devojke zaigraju fudbal u Bačkoj Palanci

0
3576

Ženski fudbal u Bačkoj Palanci – inicijativa (intervju: Suzana Lovas)

U Bačkoj Palanci ljudi znaju za sebe da kažu da su „pravi Palančani“ onda kada žele da istaknu da njihov grad nije sredina sklona za prihvatanje novih trendova koji nisu utemeljeni na tradicionalizmu. Upravo zbog toga je tekst oglasa koji se od nedavno pojavio na internet portalima u Bačkoj Palanci skrenuo pažnju mnogih. OFK „Stari grad“ iz Bačke Palanke upisuje devojčice u školu fudbala.
S obzirom na to da u skorijoj istoriji Bačke Palanke nije postojalo ovakvih inicijativa, to je bio dovoljan povod da stupimo u kontakt sa Suzanom Lovas, trenerom devojčica i zamolimo je za intervju. Suzana je do svoje 12-e godine živela u Čelarevu, a od tada živi u Bačkoj Palanci. Inače je aktivan igrač ženskog fudbala, registrovana u ŽFK „Polet“ iz Sivca.
Suzana Lovas – trener

Intervju: Suzana Lovas

Suzana, prvo što želim da vas pitam je koliko dugo ste u fudbalu i kako je to počelo?
– U fudbalu sam od kako znam za sebe. Dok su drugim devojčicama igračke bile lutke, moja omiljena igračka je bila lopta. Imam utisak da, kad sam je prvi put uzela i šutnula, da sam znala da ću se baviti fudbalom. Kao mala sam je prvo šutirala sama po dvorištu i ulici. Posle sam odlazila na stadion ČSK-a i igrala fudbal sa dečacima i pokojom devojčicom. S početka je dečacima to bilo čudno, ali s obzirom da sam dobro igrala brzo su me prihvatili. Kasnije smo na stadionu ČSK-a okupili i žensku ekipu. Imale smo i trenera i odigrale i poneku utakmicu. Moj otac, koji je kao trener bio u fudbalu, bio mi je najveća podrška jer je uvidio moju ljubav prema fudbalu i talenat.
Da li imate igračko iskustvo?
Da. Još kao dete sam se sa drugarima registrovala u pionire OFK „Stari grad“. Tu sam odigrala i prvu zvaničnu utakmicu. Ubrzo sam postala i kapiten ekipe. Sećam se da je dečacima suparničkih ekipa bilo čudno što ja, kao devojčica, igram protiv njih, ali već posle nekoliko mojih kontakata sa loptom i probijanja sa desne strane brzo su shvatili da nema šale sa mnom. Osećala sam se šampionski, pobednički i ponosno jer nosim kapitensku traku. Kasnije sam nastupala za ženske fudbalske klubove: ŽFK „Lask“ iz Lazarevca, ŽFK „Spartak“ iz Subotice, NFK „Ilok“, ŽFK“Budućnost“ i sad trenutno u ŽFK „Polet“ iz Sivca. Dva puta sam pozivana i na pripreme raprezentacije Srbije.
Sada radite na tome da osnujete ženski fudbalski klub u Bačkoj Palanci? 
– Da. Veoma sam predana da ova inicijativa zaživi. Ovu inicijativu sam pokrenula u saradnji sa OFK „Stari grad“ i Milanom Antonićem trenerom pionira. Trudimo da se odziv devojčica poveća. Da se što više devojčica 2004. godište i mlađe javi, kako bi stvorili dobru bazu za dalji rad.
Koji su vam ciljevi po tom pitanju?
Prevashodni cilj je da okupimo ekipu, da devojčice zavole fudbal, da osete igru, želju da budu deo tima i da stvore timski duh. Kasnije ćemo raditi na tome da formiramo i ekipu koja bi se uključila i u zvanična takmičenja. Želimo i da razbijemo te predrasude da u ovoj našoj sredini samo muškarci mogu da igraju fudbal. U nekim državama, poput Kanade, ženski fudbal je popularniji od muškog, a kod devojčica je on najpopularniji sport.
Da li je ranije bilo ovakvih pokušaja u Bačkoj Palanci?
Što se tiče istorije ženskog fudbala u Bačkoj Palanci mislim da u bližoj istoriji sigurno nije bilo ovakvih pokušaja, a koliko je meni poznato nije ni ranije, tako da mislim da je ovo prva takva inicijativa.
Da li mislite da ćete naići na razumevanje sredine?
Bačka Palanka jeste konzervativna sredina, ali mislim da će želja devojčica da igraju fudbal biti najjači pokretač i da ćemo upravo zbog toga uspeti u ovoj inicijativi. Kasnije će i skeptici uvideti da je ženski fudbal socijalno poželjan, jer je masovno i timsko bavljenje ovim sportom dobro za razvoj devojčica.
Suzani se zahvaljujemo na saradnji i želimo joj puno uspeha u ovoj lepoj inicijativi.

 Budite prvi obavešteni o vestima iz opštine Bačka Palanka!
                       Pratite nas i na Facebooku: BPvesti
                       Instagramu: backapalankadesavanja
                       Twiteru:       BPdesavanja

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here