Muzej piva u Čelarevu

3475

Muzej piva u Čelarevu, otvoren je 2008. godine, a muzejsku postavku čine predmeti, koji su korišćeni u izradi i skladištenju piva pre više od 100 godina. Tu je i ugostiteljski inventar iz prvih godina postojanja pivare, zapisi i dokumenta iz 19. i s početka 20. veka. Posebno su značajna pisma i fotografije osnivača pivare u Čelarevu – Lazara Dunđerskog.


Muzej predstavlja spoj tradicionalnog i modernog nasleđa, a svaki posetilac je u prilici da se upozna sa starinskim načinom pravljenja, distribucijom i skladištenjem popularnog pića od hmelja i ječma. U Muzeju se čuva preko 500 eksponata koji svedoče o tome kako je u prethodnim decenijama od male radionice piva, nastao internacionalni gigant.

Nekadašnja mala fabrika Lazara Dunđerskog koja je nakon Drugog svetskog rata postala državna institucija Pivara Čelarevo A.D. Ovakav jedinstveni mini-centar koji je spoj tradicionalnog i modernog uvešće vas u priču koje je prvo pivo nastalo iz ove fabrike, kako su i se i na koji način dopremali sastojci koji su potrebni za pravljenja, a zatim i kako se skladištilo i čuvalo pivo. Avanturu u istoriju pivare moći ćete da vidite kroz stare slike i pisma osnivača Lazara Dunđerskog, kao i kako su se i na koji način uveseljavali radnici prilikom proslava. Veoma retke starine, koje čak nisu uspeli da skupe ni obližnji muzeji tražene su na lokacijama okolo Čelareva, pa  ćete tako imati priliku da vidite i ugostiteljski inventar koji se koristio pre 100 godina.

„Muzej je osnovan pre sedam godina po uzoru na Muzej u Kopenhagenu koji je mnogo stariji. Ovde ima eksponata starih preko sto godina. To su stare boce piva, gajbe sa natpisom Dunđerski, imamo stare frižidere na bazi leda“, kaže Ljiljana Radišić, kustos Muzeja u Čelarevu.

Radno vreme muzeja je svakog četvrtka 14-16h.

Za sve posetioce ulaz je slobodan.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here