Palanački slikari: Dragan Dimitrijević

5941

Dragan Dimitrijević je rođen 3.7.1969. godine u Bačkoj Palanci, veliki humanista i slikar. Slika već osam godina unazad i toliko dugo je i član Udruženja likovnih stvaralaca „Petar Tomić“ iz Bačke Palanke. Član KUD-a veterana folklora „Koreni“ iz Bačke Palanke. Takođe je i trenutno predsednik Udruženja i kako kažu kolege slikari, odlično se snalazi u toj ulozi.


Dragan nam je više rekao o njegovom slikarstvu:

„Prava ljubav prema slikarstvu i likovnom stvaralaštvu mi se rodila kada sam kupio sliku od jednog kolege slikara koji me je ujedno i inspirisao. Pomislio sam: Ma ja to mogu! I uspeo sam. Oduvek sam voleo i divio se likovnoj umetnosti. Kada sam naslikao svoju prvu sliku, avantura je počela. Nisam mogao da se zaustavim, uz pomoć svojih slika počeo sam da upoznajem sebe bolje. Počeo sam da gledam na svet drugim očima, očima stvaraoca“.

Prošle godine njegova slika je učestvovala na Pokrajinstoj smotri slika Vojvodine, nakon što je prošla zonsku smotru u Srbobranu.

„Slikarstvo je deo mene i samim stvaranjem smatram da se uzdižem duhovno gde me svaka nova slika vodi u nove svetove, gde razvijam maštu. Predlažem svima koji vole likovnu umetnost da se u nju i upuste, jer nema pogrešne slike, sve su posebne i jedinstvene na svoj način. I naravno ukoliko ste nekad probali da crtate, slikate – pokažite to javnosti! Izlagati svoje delo vodi do oslobođenja njegove energije, a samim tim i vaše ličnosti „, kaže naš sagovornik.

„Inspiraciju pronalazim u prirodi, ona je moj fokus koji me opušta i koja me vuče da se okrenem stvaralaštvu. Volim čistoću vode, biljke, kamenje kao i svaki detalj prirode, koja je savršena u svom nesavršenstvu. Posebno sam inspirisan mestom u Bosni – Ključu, koje je prelepo i koje često posećujem. Uglavnom radim ulje na platnu i ponekad grafiku“, istakao je Dragan.


Stilovi koje on radi su uglavnom realizam i impresionizam. U njegovim delima dominira paleta pastelnih, nežnih i prirodnih boja. Izlagao je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama, za sada još uvek nije imao samostalnu izložbu, ali kaže da će nas uskoro i iznenaditi jednom.

Dragan u Kulturnom centru Bačke Palanke pored svog dela (prva slika s leva)

Dragan o funkciji predsednika Udruženja:

„Veoma sam počastvovan što su me kolege izabrale za predsednika ULS „Petar Tomić“ i dajem sve od sebe da što više doprinesem njegovom rastu i razvoju. Želim da svi zajedno podignem nivo svesti u našoj opštini o važnosti kulture i likovnog stvaralaštva. Pozivam sve ljubitelje slikarstva i one koji žele to da postanu da nam se priduže. Otvorenih ruku primamo sve. Takođe i kolege iz drugih mesta su dobrodošli da zajedno razmenjujemo utiske i znanja“, kaže Dragan.

Pogledajte Draganove radove:

Budite prvi obavešteni o vestima iz opštine Bačka Palanka!
                       Pratite nas i na Facebooku: BPvesti
                       Instagramu: backapalankadesavanja
                       Twiteru:       BPdesavanja

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here