Gajdobra selo Hercegovaca

0
5076

GAJDOBRA: Vozovima bez voznog reda i sa kartom u jednom pravcu krenuli su 1945. godine iz okoline Nevesinja, Bileće, Gacka i Mostara. Poslednja stanica u kojoj se zadržalo 6400 Hercegovaca bila je Gajdobra. Svi oni presađeni su iz kamena u ravnicu i u početku su se teško primili na novom tlu.

Gajdobra

„Prva generacija – smrt, druga – bolest, treća – život“, tako to vreme karakteriše dr Jovo Radoš, jedan od 28 doktora nauka koje je dalo ovo selo koje je poznato i po tome što je dalo 11 izvrsnih rukometaša koji igraju u nekoliko državnih reprezentacija evropskih zemalja.

Gajdobra nema ni rukometni klub, sportska hala je tek u izgradnji, ali ima sjajne rukometaše. Uz to Gajdobra ima i najkvalitetniju zemlju u Srbiji, na kojoj sloj humusa ide i do 50 centimetara u dubinu. Gajdobra je retko selo u Srbiji u kome je zaposleno oko 600 ljudi u dve fabrike, a ovo selo uskoro će dobiti još jednu fabriku.

Gajdobra
Gajdobra

Mnoge objekte Gajdobrani su izgradili sami, samodoprinosom ili uz pomoć Opštine, počev od crkve, gasovoda, kanalizacije, vrtića itd.

Iako su se dobro pirmili u vojvođanskoj ravnici, mnogo Hercegovaca još uvek pati za svojom kamenom kolevkom.

„Đe se rodiš, tamo i pripadaš“, rekao je Mile Ivošević iz Gajdobre.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here