Mart – Mesec borbe protiv raka

0
467
Rak se može sprečiti na vreme

NACIONALNA KAMPANjA MART – MESEC BORBE PROTIV RAKA

U okviru „KALENDARA JAVNOG ZDRAVLjA“  u martu se sprovodi Nacionalna kampanja „MART – MESEC BORBE PROTIV RAKA“ , u toku koje se posebno obeležavaju 15. februar Međunarodni dan dece obolele od raka i 20. mart Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti, 15. februar, uspostavljen je 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka, a danas se obeležava u više od 85 zemalja širom sveta. U  Srbiji su prva udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti počela sa radom početkom 90-ih godina prošlog veka. Udruživanjem i učenjem od inostranih udruženja roditelja Evrope i sveta stekli su veštine i znanje o načinima i mogućnostima pružanja podrške deci, njihovim porodicama, zdravstvenim radnicima i bolnicama. Na ovaj način roditelji su prihvatili činjenicu da je pored lekara, leka i bolnice potrebno da se i sami aktivno uključe u lečenje svoje dece.

Na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja, Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti u našoj zemlji  je 2013. godine postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja. Ovaj međunarodni dan obeležava se svake godine u cilju edukacije i efikasnog sprovođenja svih mera koje će omogućiti ranu dijagnostiku, adekvatnu terapiju, rehabilitaciju i bolji kvalitet života dece obolele od malignih tumora.Резултат слика за mart mesec borbe protiv raka

     Svake godine u svetu oboli više od 160.000 dece od nekog oblika malignog tumora, a više od 90.000 dece umre od nekog oblika raka. Rak kod dece čini od 0,4 do 4% svih malignih bolesti u opštoj populaciji širom sveta. U proseku u svetu obolevanje od raka kod dece čini 1% u strukturi obolevanja od svih malignih bolesti, u Evropi 0,4% i u Srbiji oko 0,7%. Uprkos dobrim rezultatima lečenja, maligne bolesti su čak i u razvijenim zemljama i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta 0 do 14 godina, odmah iza povreda.
Od malignih bolesti u Republici Srbiji je, prema poslednjim dostupnim podacima, obolelo 334 dece oba pola uzrasta od 0 do 19 godina. Kao i u većini zemalja u razvoju i u Srbiji je gotovo 2/3 novoobolele dece bilo uzrasta do 15 godina. Tri grupe oboljenja, i to leukemije, tumori mozga i limfomi čine najčešće zastupljenje maligne bolesti u dečjem uzrastu. Ove tri grupe malignih bolesti činile su gotovo polovinu svih malignih bolesti dečijeg uzrasta.

Leukemije su najčešće maligne bolesti u dečijem uzrastu i u strukturi obolevanja u uzrastu do 15 godina činile su 30%, slede tumori mozga sa 11,5% i limfomi sa 6%. U uzrastu 0–19 godina u strukturi obolevanja najzastupljenije su bile leukemije sa 25,2%, limfomi sa 12% i tumori mozga  sa 9,6% kod oba pola. Kao i u slučaju obolevanja, u uzrastu od 0 do 19 godina je umrlo 49 dece i skoro 2/3 umrle dece oba pola je bilo uzrasta do 15 godina.

Резултат слика за mart mesec borbe protiv raka

Najčešći razlog smrtnog ishoda u dečjem uzrastu su bile leukemije, limfomi i tumori mozga. U skladu sa savremenim medicinskim dostignućima, buduća istraživanja usmerena u pravcu etiologije malignih tumora kod dece omogućiće ne samo efikasno sprovođenje preventivnih mera, već bržu i efikasniju ranu dijagnostiku, primenu standardne terapije i samim time duže preživljavanje kod dece obolele od raka svuda u svetu.

Pročitaj više: Humanost na delu – Palanka u borbi protiv raka

Nažalost i u našoj opštini se registruju maligna oboljenja kod dece. Tokom 2016. godine obolelo je dvoje dece od leukemije (uzrasta 2 godine), a jedno dete je nažalost izgubilo bitku sa bolešću (12 g).Резултат слика за deca obolela od rakaZato je najvažniji zadatak kako zdravstvenih radnika tako i šire društvene zajednice,  edukacija dece i adolescenata i njihovih roditelja u pogledu prevencije prvenstveno sticanjem zdravih životnih navika!

Rizik oboljevanja od raka može se značajno smanjiti primenom preventivnih mera i aktivnosti:
• Prestanak pušenja duvana i izbegavanje izloženosti duvanskom dimu;
• Ograničena potrošnja alkohola;
• Izbegavanje preterane izloženosti sunčevoj svetlosti;
• Održavanje zdrave telesne težine;
• Izbalansirana ishrana;
• Redovna fizička aktivnost;
• Izbegavanje i uspešno prevladavanje stresa
• Zaštita od infekcija povezanih sa nastankom raka (HB I HPV vakcina) i
• Redovna poseta lekaru i redovni preventivni pregledi.

Epidemiolog dr Mirjana Valan


Budite prvi obavešteni o vestima iz opštine Bačka Palanka!
                       Pratite nas i na Facebooku: BPvesti
                       Instagramu: backapalankadesavanja
                       Twiteru:       BPdesavanja

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here