Bačka Palanka: Starica od 97 godina morala lično u stanicu po ličnu kartu

1134

Baka Dara (97) morala u policiju: Jedva stigla u stanicu, vodile je dve ćerke jer je teško pokretna!


Policija kaže da je po baku trebalo da dođu službenice, a one su odgovarale da je to posao policije – rekla je ćerka Vukosava.

Dara Knežević (97) iz Bačke Palanke morala je juče uz pomoć svoje dve ćerke da dođe u policijsku stanicu u Bačkoj Palanci kako bi se slikala i predala zahtev za izdavanje lične karte, uprkos tome što su službenici u obavezi da to urade kada je reč o o starim i iznemoglim licima.

Njena ćerka Vukosava kaže da su babu za nova dokumenta prijavili još 15. februara i od tad su zvali svaki dan policiju i službenike na šalterima. Međutim do bake niko nije došao, iako je zakonom predviđeno da starim i iznemoglim osobama službenici treba da dođu na noge.

– Policija kaže da je po baku trebalo da dođu službenice, a one su odgovarale da je to posao policije – kaže Vukosava za “Blic”.

Dara je lošeg zdravlja, ima ugrađen pejsmejker i teško se kreće.

– Kažu da mi lična karta treba i za smrt, pa da ne bih deci pravila probleme, odlučila sam da se malo pomučim – kaže Dara.

Pročitaj više: PIO fond poziva penzionere: Raspisan oglas za banje


Šta kaže Zakon: Slabije pokretni građani po zahtev za biometrijske isprave neće morati da odlaze u prostorije MUP. Službenik MUP doći će po zahtev za izdavanje i kasnije uručiti dokument.

S obzirom na to da je među korisnicima „papirne“ lične karte najviše starijih građana kojima je ona izdata „trajno“, ostaje pitanje da li će i stariji od 80 godina, kao i oni mlađi koji su zbog bolesti nepokretni, morati lično da predaju zahtev za izdavanje biometrijske lične karte.

– Ukoliko zbog starosti, invalidnosti ili bolesti građani nisu u mogućnosti da lično podnesu zahtev za izdavanje lične karte, neophodno je da neko od članova porodice o tome obavesti policijsku upravu ili stanicu nadležnu po mestu prebivališta ili boravišta te osobe.

Po prijemu ovog obaveštenja, ovlašćeni službenik MUP će doći na kućnu adresu, u zdravstvenu ili drugu ustanovu u kojoj građanin boravi. Od njega će primiti zahtev za izdavanje nove lične karte i, istovremeno, uzeti neophodne biometrijske podatke. To je uobičajena praksa u slučaju starih, nepokretnih ili teško obolelih građana. Nadležni službenik će, takođe, njima odneti ličnu kartu kada bude gotova.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here