Umetnost od slame – Mirjana Aćimović

5266

Mirjana Aćimović iz Karađorđeva kod Bačke Palanke osim slika od slame pravi i makete. Napravila je makete Hrama Svetog Save, manastira Žiča i pravoslavne bogomolje u okolini Kragujevca.

Mirjana Aćimović je slikarka koja rado pokazuje svoje radove. Ne voli baš puno da priča o tome šta i kako radi. Ali, veoma uživa radeći i to se vidi i oseti i na slikama, kao i na slikama od slame i maketama.
Slikanje joj je hobi i to radi već godinama. Novijeg datuma su slike koje pravi koristeći slamu. Slamu nabavlja u Karađorđevu, naselju u kojem živi. Tu je ergela i seje se dosta žita. Tako je u prilici da bira i nađe najbolji materijal za rad. Bira i nijanse. Jer, tu u njenom okruženju ima i zobi, ječma, pšenice…

Da bi rad što lepše izgledao, počela je da koristi i sirak.

Slamu termički obrađuje. Dobro zna šta i kako treba i to se vidi na njenin slikama. Radeći slike od slame, uvidela je i druge mogućnosti. Tako je dobila i ideju da napravi makete. Po izradi maketa od slame Mirjana Aćimović iz Karađorđeva je jedinstvena na ovim prostorima. Kako kaže, „nije primetila makete od slame na izložbama koje posećuje“.

Na pitanje – da li je teško praviti ovako lepe makete od slame, Mirjana odgovara:
„Nije teško raditi ako to mnogo volite, ako znate način na koji se priprema, ostalo je sve kreativnost“.
Mirjana Aćimović voli pejzaže, prirodu, verske objekte. Ipak, priroda joj je najveća inspiracija.

Sama nalazi tržište i kaže da se može živeti od ovako lepe umetnosti „ako nađete tržište, ako to što izlažete volite i ako uradite tako da se dopadne drugima. Uvek se nađe neko ko to voli i ko ima novca za to. Svaka slika je unikat i svaka slika je jedinstvena, ne može ni jednim štampačem da se odštampa, ne mogu da se urade dve iste. Ima mnogo ljudi, puno omladine, koji vole da vide. Dive se“, kaže pomalo stidljivo Mirjana Aćimović.

U punoj je snazi i radi koliko voli. Raduje se što i ćerka ide tim putem. Ponosno kaže da i ćerka slika, da je od slame već uradila ikonu Svete Bogorodice. Ćerka joj je nada, buduća zamenica. Ali i sama ima još mnogo ideja i mnogo planova.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here