Palanački slikari: Stanislava Bodiroga

7737

Stanislava Bodiroga je rođena 1980. godine u Bačkoj Palanci, gde danas i živi. Ona je nastavnik razredno-predmentne nastave i slikarka.


Član je ULS „Petar Tomić“ iz Bačke Palanke i slika aktivno već sedam godina. Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama i portparol je Udruženja „Krila anđela“ iz Novih Kozaraca. Kako ona navodi, prva spoznaja ljubavi prema umetnosti datira još iz ranog detinjstva.

„Sećam se jedne od igara sa bojicama i otkrivanje njihovih tragova na papiru „dok plešu“  zagrljeni, vođeni sa mojih deset malih prstića. Satima sam mogla da uživam na tom šarenom balu tražeći najlepši par. Posle bojica u šareni svet su ušli ostali učesnici „bala“ praveći na papiru najsmelije odevne kombinacije. Koliko mi je zanimljivo kada posle dvadeset pet godina negde na nekom crvenom tepihu ugledam jednu od mojih kreacija. A mogla je biti moja…“, priča Stanislava.

Otkriće ljubavi prema slikarstvu

Kombinovana tehnika – snaga žene /Stanislava Bodiroga

„Preneti deci istinsku ljubav prema umetnosti je divan zadatak, koji sam sebi zadala radeći u Osnovnog školi „Heroj Pinki’’ sa decom ometenom u razvoju. Tu počinje moja prva zrela ljubav prema slikarstvu. Tadašnja direktorica Vesna Jovicki prepoznala je „to nešto“ u meni i uključila me u kreativne radionice. Često umem da kažem da je ona glavni krivac za moje otkrivanje sebe. Svake godine se u školi održavala likovna kolonija, gde su učesnici bili deca i članovi ULS „Petar Tomić“. Radovi koji su nastajali na radionicama bili su prezentovani upravo na tim kolonijama. Upravo zbog njih bila sam zapažena i pozvana da budem član ovog Udruženja, čiji sam i danas ponosni član“, kaže naša sagovornica.

„S obzirom na dinamiku posla kojim se bavim, malo je vremena koje mogu da izdvojim samo za nas, moju ljubav – slikarstvo i mene. Kada odem u drugi svet, tada postojimo samo nas dve. Obično se sastajemo noću, u tišini, kada niko ne može da ometa naše dugosatne razgovore. Glavna tema i fokus su nam žene – lepe, dostojanstvene, jake, ženstvene, mistične…. Jer, šta je lepše ljudskom oku za videti od lepe žene? Naše žene, kasnije viđene okom posmatrača budu opisane kao lepe i mistične. I kao što neko reče: „Lepota lica nalazi se u lepoti karaktera’’. Upravo nam je najbitnije da posmatrač upozna karakter naših junakinja i sam donese priču o njima“, kaže ona.

A kako moja dela nastaju? Reći ću samo : „U umetnosti, kao i u ljubavi, instikt je dovoljan“.
Ako je verovati Leonardu da Vinčiju, koji kaže da slikar koji ne sumnja u svoju sposobnost malo postiže, onda sam na dobrom putu. Jer, sebe ne smatram slikarom. Ja sam samo neko ko u tišini voli dugo da razgovara sa slikarstvom, a do prve samostalne izložbe moramo još puno žena da „izgovaramo“ – ističe Stanislava Bodiroga.

Pogledajte neke od njenih radova:

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here