Otvorena prodajna izložba „Kamen u venama“

0
2165
Jovo Radoš je dao uvodnu reč o umetnici na otvaranju izložbe. Biljana sa leve strane

U Galeriji Kulturnog centra Bačka Palanka otvorena je izložba radova na kamenu „KAMEN U VENAMA“  Biljane Ristić. Slike su rađene na kamenu koji je specijalno obrađen i donesen iz Hercegovine. Izložba je prodajnog karatkera i 20% od svake prodate slike odlazi u humanitarne svhe.


Biljana Ristić je rodjena u Nevesinju u Hercegovini. Slikarstvo kao način života i razmišljanja odabrala je pre više od dve decenije. Ne živi da bi slikala niti slika da bi živela, slika jer oseća i voli.

Sa otvaranja izložbe u Kulturnom centru Bačka Palanka – 13.03.2017.godine

Da li ste se ikad zapitali kako bi izgledalo da kamen progovori? Ovom odgovoru najbliži su radovi slikarke Biljane Ristić. Njene slike na kamenu nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Biljana brižljivo priprema kamene ploče, po nekoliko meseci, da bi na njemu osvanuli motivi najčešće vezani za rodnu Hercegovinu. I kakav god da je motiv na njenim slikama, osetićete neverovatnu životnu energiju. Za njene izložbe morate ostaviti vreme, jer strast koja izvire iz svake njene slike će vas zaustaviti i odvesti daleko od svakodnevnice.

„Prvenstveno, slikom na kamenoj ploči, nastojim da pričam o lepoti Hercegovine. Zamislite koliko je tajnih suza radosti i tuge proliveno na tom kamenu, koliko je uzdaha i predanja zapisano u bojama kamena! Koliko ljubavi ovekovečeno? Koliko je svetitelja i vojskovođa odmaralo na kamenu? Kada bi kamen mogao da govori mislim da bi Hercegovina odjekivala svetom. Kamen je dragulj“, kaže Biljana za Slobodnu Hercegovinu.

Sa otvaranja izložbe u Kulturnom centru Bačka Palanka – 13.03.2017.godine

„Kao što su Rembrant i Vermer tražili svoj izraz i bili prepoznati po njemu, ja u svom izrazu na kamenoj slici nastojim da budem iskreno svoja. Na neki način oni su mi uzori i vodilje kroz svet slikarstva.Oni su sami pravili boje, a ja sama biram kamen na nalazištima u Hercegovini. Ponavljam, kamen je dragulj i magija, jer me na čudan i lep način spaja sa ljudima i porodicama koji mi postaju iskreni prijatelji, daje mi amanet da pronalazim i čuvam prijatelje“, ističe ona za ovaj časopis.

Dragan Dimitrijević
Sa otvaranja izložbe u Kulturnom centru Bačka Palanka – 13.03.2017.godine

Pored slikarstva bavi se dizajnom i ilustracijom, a 2006. godine izdala je i DVD projekat „Odjeci“, film o Nevesinju, o Hercegovini, o prirodnom blagu tog kraja. Radila je takođe: Dizajn i likovno rešenje za knjige: „Priče iz životnog džepa“ Kose Vukajlović ,“Na prtinama satarine“, „Oslobođene riječi“ Momčila Golijanina, „Pesme“ Milana Nenadića,  „Moji razgovornici“ Milenka  Stojičića, „Koraci iznad tišine“ Jelene Vranković, „Dahom ti ime pišem…“ Željka Tepavčevića…, „Tajna rakijskog kazana“ Željka Kuvača, „Dunja“ Vasiljke Marić. Film „Stara Hercegovina“ u formi digipaka koji prati i buklet sa prevodom na tri jezika – nemački, engleski i ruski takođe nose njen dizajnerski potpis.

Član je i osnivač  Likovne grupe „AlBi-art “ iz Novog Sada. Učestvovala je na brojnim domaćim i međunarodnim kolonijama i imala više od četrdeset samostalnih izložbi.

 

IZLOŽBA ĆE BITI OTVORENA DO 3. APRILA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here