Ugašeni zasebni fondovi za preduzetnike i poljoprivrednike

815

BAČKA PALANKA: Posle decenije postojanja Fond za razvoj preduzetništva kao i Fond za razvoj poljoprivrede u bačkopalanačkoj opštini su ugrašeni. Tačnije, izmenama Zakona o budžetskom sistemu još 30. novembra prošle godine fondovi na nivou lokalnih samouprava su ugrašeni, a Opštinsko veće u Bačkoj Palanci razmatralo je izveštaje o radu ovih fondova.

Njihovo gašenje, kažu ovde, ne znači da će lokalna samouprava prestati da pomaže preduzetnike i registrovana poljoprivredna gazdinstva. Nadležnost je prešla na Opštinsku upravu, od koje se očekuje da informacija o daljim planovima u ovoj oblasti, odnosno da se što pre pokrene postupak u skladu sa zakonskim mogućnostima.

U prošloj godini, odnosno za 11 meseci, dok je Fond postojao, odobrene su tri kreditne linije za pomoć poljoprivrednicima. U martu 2016. godine odobreno je 28 kredita u iznosu 8,4 miliona dinara, u oktobru odobreno je 12 kredita u ukupnom iznosu 5,7 miliona, a u novembru 26 poljoprivrednika dobilo je kredit u ukupnom iznosu od 7,8 miliona dinara.

Fond za razvoj preduzetništva prošle godine je plasirao dva miliona dinara za subvencionisanje kamatne stope, odnosno odobreno je 19 subvencija. Sredstva na ime kredita preduzetnicima tokom 2015. kao i ranijih godina vraćena su u iznosu od blizu 11 miliona dinara. Tokom prošle godine realizovane su dve kreditne linije u ukupnom iznosu od 13,4 miliona dinara. Krajem aprila prošle godine 27 preduzetnika dobilo je kredite u ukupnom iznosu od sedam miliona, a krajem novembra prošle godine odobrena su još 23 kredita u u ukupnom iznosu 6,4 miliona dinara.

 


Budite prvi obavešteni o vestima iz opštine Bačka Palanka!
                       Pratite nas i na Facebooku: BPvesti
                       Instagramu: backapalankadesavanja
                       Twiteru:       BPdesavanja

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here