Uskoro niče fontana u centru Bačke Palanke

7375

VODOSKOK ZA LEPŠI IZGLED GRADA

Opština Bačka Palanka je prošle godine naručila od tadašnje Direkcije za izgradnju opštine Bačke Palanke da uradi projekat fontane sa parternim uređenjem, ispred zgrade Osnovnog suda u našem gradu.

Direkcija za igradnju opštine Bačka Palanka je uradila kompletan projekat, posle čega je lokalna samouprava dobila sve dozvole i vodoskok ima sve potrebne papire da se već krene u realizaciju. Finansijer svih radova biće Fondacija Dunđerski, preko kompanije „Carlsberg“ i oni će obezbediti kompletna sredstva za izgradnju fontane, a papirološki deo je uradila sama Opština.

Bačka Palanka – put od Osnovnog suda u Bačkoj Palanci

Bilo je predviđeno da se prošle godine krene sa izgradnjom, međutim, zbog loših vremenskih uslova, počeo je naime kišni period, nije se krenulo u realizaciju da se ne bi desilo, da se vodoskok završi, a ne može da se pusti u funkciju. Radovi će krenuti u narednom periodu, a posao je poveren firmi „Art behaton“ iz Bačke Palanke, koja ima svoju proizvodnju behatona, a uradiće i kompletnu instalaciju, od osvetlenja, preko pumpi, prohromskih cevi i same fontane do pešačkih staza, klupa i zelenila.

Kako saznajemo vrednost investicije je 1.500.000 dinara, a kompanija „Carlsberg“ će pola sredstava uplatiti pre početka radova, a drugu polovinu posle završetka, jer po ugovornoj obavezi, koja je potpisana sa Fondacijom Dunđerski, projekat treba da se završi do početka juna meseca.

Izgled fontane

Sama fontana je elipsastog oblika, imaće 15 kv. metara površine, krasiće je prskalice sa strana i u sredini i pumpe će naizmenično da rade. Noću će imati osvetlenje, pokušaćemo da obezbedimo da to bude u raznim bojama. Osvetlenje će biti prikopčano na javnu rasvetu, tako da će se uključiti i isključivati zajedno sa uličnim svetlima, a snabdevanje vodom će ići iz javnog vodovoda.

Komunalprojekt-u će pripasti održavanje fontane

U vodoskoku voda će biti stajaća, neće se puno trošiti, a potrebu hemiju za njeno održavanje ima „Komunalprojekt“. Kada se fontana završi, poveriće se JKP Komunalprojekt-u jer su oni tehički opremljeni za održavanje iste.
Ovo će biti prva faza parternog uređenja ispred zgrade Skupštine opštine, najkasnije do jeseni će biti rekonstruisano sveukupno zelenilo, posadiće se nove biljke, urediće se prostor da bude pristupačniji građanima i deci. Očekuje se da će u dve faze biti realizovana ta zamisao, da se kompletno uredi parterni prostor od zgrade pošte do zgrade poreske uprave, saznali smo od čelnika lokalne samouprave naše opštine.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here