Rak dojke, opasan, ali izlečiv! Otkrijte ga na vreme

1670

20. MART, NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Tokom nacionalne kampanje MART, „MESEC BORBE PROTIV RAKA“, obeležava se i 20. mart, nacionalni dan borbe protiv raka dojke, a najvažniji cilj ove kampanje je podsticanje stanovništva na preventivne preglede odnosno povećanje nivoa svesti o značaju preventivnih pregleda koji se sprovode skrinig metodama kao i vođenja zdravog stila života.
Prema statističkim podacima, rak dojke je najrasprostranjenije maligno oboljenje kod žena u Srbiji. Od raka dojke u našoj zemlji svake godine oboli približno 4000 žena, a oko 1600 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Godišnje u Bačkoj Palanci oboli oko 30 žena od raka dojke. Lekari ipak ističu važnost prevencije i nude ohrabrenje porukom da je rak dojke izlečiv u velikom broju slučajeva ukoliko se otkrije na vreme. Dostupna stručna literatura pokazuje da kada se karcinom dojke otkrije na vreme u preko 90% slučajeva lečenje ima dobru prognozu. Međutim zbog kasnog otkrivanja bolesti smrtnost od karcinoma dojke još uvek je veoma visoka.
Pročitaj više: Spasio život svojoj ženi od raka pluća i učinio je svetskim prvakom!
Veći broj smrtnih slučajeva žena obolelih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog  dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Broj obolelih žena prema broju stanovnika u našoj zemlji jeste sličan drugim zemljama u okruženju. Prema broju umrlih žena na žalost, naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi, baš iz razloga kasnog otkrivanja karcinoma dojke.
Prema statističkim analizama svaka osma do dvanaesta žena ima rizik da oboli od karcinoma dojke. Prema nekim epidemiološkim istraživanjima sa povećanjem životnog standarda raste mogućnost oboljevanja od raka dojke. Žene mogu da obole u svim životnim dobima, ali se sa godinama starosti povećava  rizik od oboljevanja. Najveći broj obolelih žena i u našoj zemlji jeste starosti od 50 do 65 godina života, ali se trend porasta broja obolelih spušta prema mlađem godištu.
Mart – Mesec borbe protiv raka
Trenutno ne postoji dovoljno znanja o uzrocima  nastanka raka dojke, tako da rano otkrivanje bolesti ostaje kamen temeljac kontrole raka dojke. Smatra se da je nastanak raka dojke multifaktorijalnog porekla i da brojni rizikofaktori deluju udruženo. Najčešće pominjani rizikofaktori za nastanak ove bolesti jesu: nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd.
Imajući u vidu visoku verovatnoću preživljavanja i bolji kvalitet života žena obolelih od karcinoma dojke veoma je važno rano otkrivanje karcinoma dojke, što podrazumeva samopregled dojke, koji svaka žena u generativnom periodu treba da radi jednom mesečno, preventivni  klinički pregledi kod izabranog ginekologa jednom godišnje, ultrazvuk dojke i mamografija.Резултат слика за kako izvršiti samopregled dojkiPrevencija raka dojke

Preventivni pregledi ili metode skrininga u cilju ranog otkrivanja raka dojke su:
Samopalpacija (samopregled dojke) se preporučuje kod žena od 20. godine starosti, jednom mesečno 10. dana menstrualnog ciklusa. U skoro 90% slučajeva žene dolaze na pregled kada same napipaju neku promenu u dojci. Instrukcija pacijentkinja o samopalpaciji je jednostavna i one putem zdravstveno vaspitnog rada mogu biti obučene za pregled svojih dojki (jednom mesečno);
Fizikalni pregled od strane lekara se preporučuje kod žena od 30. godine starosti jednom godišnje. Palpacija je najjednostavnija metoda detekcije ali je teško otkriti manje tumore, naročito u žena sa velikim grudima (bar 1 godišnje lekar treba da obavi fizikalni pregled dojki žene);
Mamografija, bazni mamogram (prvi, početni) trebalo bi da imaju sve žene starosti 35-40 godina, a od 40. godine jedan mamogram u dve godine;
Ultrazvuk, kod mlađih žena se češće koristi od mamografije. U rizične grupe za razvoj raka dojke spadaju: – osobe sa pozitivnom porodičnom anamnezom o raku dojke – osobe sa benignom bolesti dojke – osobe koje su imale prethodni rak dojke – žene koje nisu rađale ili prvo rađanje posle 30 g. – osobe sa ranom pojavom menstruacije (pre 12 g.) i kasnom menopauzom (nakon 55 g.) – žene preko 40 godina starosti – žene visokog socijalno-ekonomskog statusa. Сродна сликаREDOVAN PREGLED JE NAJBOLjA ZAŠTITA!

epidemiolog dr Mirjana Valan

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here