I Palančani učestvuju u borbi protiv tuberkuloze

0
619

Crveni krst i Dom zdravlja obeležili Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

“Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv tuberkuloze. Danas smo izašli na ulice našeg grada i građanima skrenuli pažnju na ovu bolest, kao i kako je sprečiti. Pokazali smo kako su pre ljudi vodili računa o higijeni dok nisu imali pristup sadašnjim sredstvima higijene, kao vlažnim maramicama i slično. Takođe smo obišli sve osnovne škole Bačke Palanke i bili u romskom naselju Čerga”, kažu iz Crvenog krsta.

Sapštenje iz Doma zdravlja

Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bakterija (bacil) tuberkuloze. Infekcija se prenosi vazduhom, izuzetno retko na drugi način. Najvažniji izvor prenošenja infekcije su bolesnici sa plućnom tuberkulozom. Kada osoba sa nelečenom zaraznom tuberkulozom pluća kašlje, kija, smeje se ili govori, ona izbacuje u vazduh bacile zajedno sa kapljicama pljuvačke. Ove veoma male čestice dugo lebde u vazduhu i do prenošenja infekcije dolazi kada druga osoba udahne zarazne kapljice sa bacilima tuberkuloze, kao što su poth-ranjenost. Loši uslovi stanovanja i sanitacije udruženi sa drugim faktorima rizika, kao što su upotreba duvana i alkohola i dijabetes, utiču.

Srbija se, kao i svake godine, i 24. marta 2017. godine pridružuje svetskoj kampanji obeležavanja Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze pod istoimenim sloganom. Ove godine će posebna pažnja biti posvećena zajedničkim naporima da se „niko ne zapostavi” osvrćući se na problem stigmatizacije, diskriminacije i marginalizacije, kao i na prevazilaženje prepreka u dostupnosti kvalitetne dijagnostike i lečenja.

Republika Srbija beleži kontinuiran trend smanjenja stope prijavljivanja tuberkuloze, sa 37/100.000 u 2003. godini na 13/100.000 stanovnika u 2015. godini, što Republiku Srbiju svrstava među zemlje sa niskim opterećenjem tuberkulozom u regionu Evrope. U Bačkoj Palanci se takođe beleži pad obolelih, npr. 8 obolelih 2016. godine u odnosu na više od 40 pre 20 godina. Međutim nekoliko godina unazad uspešnost lečenja obolelih opada zbog rezistencije uzročnika na antibiotike.

Epidemiolog dr Mirjana Valan

 PODELI
Prethodni tekstOkončana istraga za ubistvo Tihomira Ponjevića iz Obrovca
Sledeći tekstPlanirano isključenje struje za ponedeljak

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here