Raste broj žrtava hemijskog napada u Siriji (VIDEO)

0
291

Najmanje 72 osobe su izgubile život, a menju njima 20-oro dece, od napada hemijskim oružjem u provinciji Idlib u Siriji. Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da snage sirijskog predsednika nisu upotrebile hemijsko oružje, već je pogođeno skladište u kom su ekstremisti čuvali hemijsko oružje.

Na amaterskom snimku vidi se trenutak, kada je prema socijalnim mrežama, bombardovana gradska bolnica.

https://www.facebook.com/OccupyDemocrats/videos/1489003117859404/

 

Zločin u Kan Šeikunu stavio je u drugi plan sve druge teme na konferenciji o budućnosti Siriju, koja je u sredu završena u Briselu.

„Važno je da međunarodna zajednica pojača pritisak na sve strane uključene u sukob i na zemlje koje imaju uticaj na učesnike u sukobu. Moraju se ostaviti po strani sve razlike i mora se shvatiti da se ovaj strašni sukob mora okončati“, kaže Antonio Gutereš, generalni sekretar UN-a.

Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija podnele su Savetu bezbednosti UN predlog rezolucije u kome se osuđuje napad hemijskim oružjem u Siriji i poziva na sprovođenje detaljnu i brzu istragu.

Na predhodnu verziju rezolucije UN, kojom bi se uvele sankcije režimu u Damasku, Peking i Moskva su uložili veto. Rusija je i saopštila da će nastaviti da pruža podršku snagama sirijskog predsednika Bašara al Asada. Vašington je pozvao Teheran i Moskvu da urazume Asada: „Ove gnusne radnje Bašara al Asada su i posledica slabosti predhodne administracije. Tačka. Predsednik Obama je još 2012. obećao da će upotreba hemijskog oružja biti crvena linija i ništa. Tačka“, kaže Šon Spajser portparol Bele kuće.

Sve se to događa dok predstavnici 74 zemlje traže u Briselu rešenje za državu iz koje je polovina stanovnika pobegla i koja je skoro sravnjena sa zemljom.

Stepen surovosti u sirijskom ratu je dosegao nepodnošljive razmere, konstatuju nemački mediji. Čak i ako je tačno objašnjenje iz Damaska da su pogođena skladišta hemijskih otrova u rukama pobunjenika, ostaje surovo svedočanstvo o bombardovanju i bolnice u koju su transportovani povređeni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here