Šta je razlog 5 požara na 3 deponije u 9 dana?

2
2846

Zvanično saopštenje JKP „Komunalprojekt“

U proteklom periodu prijavljeno je više požara na različitim lokacijama na teritoriji opštine Bačka Palanka.

Mladenovo 25.03.2017. godine

25.03. oko 19 časova prijavljen je požar na seoskom smetlištu u Mladenovu. Brzom reakcijom Vatrogasne jedinice Bačka Palanka i angažovanjem mehanizacije JKP Komunalprojekt-a požar je uspešno saniran.

Silbaš 26.03.2017. godine

Sličan slučaj dogodio se i u Silbašu dan kasnije. Požar u Silbašu bio je znatno manjih razmera, te je brzo saniran.

Tovariševo 31.03.2017; 02.04.2017. i 03.04.2017. godine

03.04. oko 14 časova JKP „Komunalprojekt“ dobio je informaciju da se deponija u Tovariševu zapalila. Sve službe poslali smo na lice mesta.
Od Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tovariševo dobili smo informacije da je prvi požar na pomenutoj deponiji nastao u petak uveče. S obzirom na razmere, DVD je uspelo samostalno da sanira goruće mesto, te nije obaveštavao nadležne službe. Nakon toga isti scenario desio se i u nedelju 02.04.

Dana 03.04. deponija u Tovariševu intenzivno je gorela. Vatrogasna jedinica iz Bačke Palanke, nadležni rukovodioci, kao i sve stručne službe zaputile su se na lice mesta gde su, uz pomoć DVD Tovariševo, dale sve od sebe kako bi se požar ugasio. Nakon više od 10 sati gašenja, oko 22 časa požar je uspešno saniran. Na relativno velikoj površini koja je gorela duže vreme postojala je mogućnost da se požar proširi i do naselja. Srećom i brzom reakcijom, to se nije dogodilo.

Uzrok požara – ljudski faktor

Više je nego očigledno da je u pitanju ljudski faktor prilikom pomenutih požara, jer je smeće koje se odlaže na pomenute lokacije u rastresitom stanju i ne postoji mogućnost da se samo zapali.
Apelujemo na građane da se savesnije ponašaju prema okolini kako do ovakvih situacija ne bi dolazilo.
S obzirom na okolnosti u kojima poslujemo dajemo sve od sebe kako bismo ulepšali našu opštinu, ali pre svega zaštitili građane i životnu sredinu.

2 KOMENTARA

  1. Onda napravite kontejnere gde ce se posebno odlagati smece od kojega se moze praviti dzubrivo,pa za flase razlicitih boja,za limenke,za papir i kartone,za najlon i plastiku pa da vidis kako ce nam zivotna sredina biti lepa i cista…..a ne deponije koje uzasno smrde leti i samo stvaraju zarazu….potrudite se….

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here