Počeo protest vojske, policije i studenata

0
453

Okupljanje članova Policijskog i Vojnog sindikata Srbije, koji protestuju nezadovoljni materijalnim statusom zaposlenih u sektoru bezbednosti i opštim stanjem u društvu, počelo je u podne ispred Vlade Srbije.


Njima su se danas pridružili i građani, mahom mladi koji šesti dan protestuju nezadovoljni pobedom Aleksandra Vučića na izborima za predsednika Srbije.

Okupljeni nose državne i sindikalne zastave, kao i transparente „Oteli su mi stan, smanjili penziju, šta je sledeće“, „Tuđe nećemo, svoje ne damo“, „Protiv dikskriminacije“, „No pasaran“, „Hoćemo da živimo ne, da preživljavamo“, „Protiv diktature kapitala“…

Sa razglasa se čuje pesma „Sistem te laže“.

Saobraćaj u Nemanjinoj i Kneza Miloša je obustavljen.

Protestu vojnog i policijskog sindikata pridružili su se i mladi koji od ponedeljka protestuju nezadovoljni pobedom Aleksandra Vučića na izborima za predsednika Srbije, traže smenu članova Republičke izborne komisije, Regulatornog tela za elektronske medije, urednika Radio-televizije Srbije, predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i sređivanje biračkog spiska.

Sindikati vojske i policije najavili su da će danas, na petom protestu zatražiti od Vlade poštovanje Zakona o radu i popravljanje stanja u Vojsci Srbije koju po njihovim navodima, „svakog dana napuste četiri pripadnika“.

Protest Policijskog i Vojnog sindikata Srbije podržala je i Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ navodeći da se njegovi učesnici bore protiv „namere vlasti da policiju i vojsku privatizuje, instrumentalizuje i pretvori u svoje partijske jurišnike“.

Prema ranijim najavama učesnici protesta trebalo bi da održe i šetnju do zgrade Ministarsta unutrašnjih poslova u Ulici kneza Miloša.

Studenti su naveli i pravila ponašanja, među kojima je i zabrana nošenja predmeta koji mogu da izazovu povrede, da ne gađaju ili psuju policiju, da ne nasedaju na provokacije, da ne diraju „zid plača“ s fotografijama kosovskih žrtava, da pomognu ako nekome pozli, da vode računa o saobraćaju i da budu ljubazni prema novinarima.Foto: Nedeljnik

Pročitaj više: Na „Protestu protiv diktature“ pročitani zahtevi studenata

                    Završeni protesti u Novom Sadu uz manje incidente (VIDEO)

                   „Protesti protiv diktature“ u više gradova Srbije


Ministarstvo odbrane: Hoćemo razgovor, ali…

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je pokušalo da zakaže sastanak sa predstavnicima Vojnog sindikata Srbije, kako je bilo dogovoreno na prethodnom sastanku 18. marta, ali je sindikat zatražio odlaganje sastanaka za sledeću nedelju. U saopštenju Ministarstva se navodi da su predstavnici sindikata odlaganje obrazložili boravkom svog predsednika u Moskvi. Takođe, Vojni sindikat je, kaže se u saopštenju, ponovo pozvao svoje članove da izađu na ulicu, i pored više apela ministra odbrane, koji su ponovljeni i na prethodnom sastanku, da izlazak na ulice nije rešenje za poboljšanje materijalnog položaja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i da je Ministarstvo odbrane uvek otvoreno za konstruktivne razgovore iz domena sindikalnog delovanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here