Šta kažu nadležni o čestim požarima i piromanima (VIDEO)

1769

Tokom prošle godine u opštini Bačka Palanka dogodilo se ukupno 140 požara, dok je u prva tri meseca ove godine već zabeleženo 110 požara na otvorenom.


Gotovo svakodnevno gore deponije u naseljenim mestima te opštine, a veliku zabrinutost građana, izazvao je poslednji u nizu požara u Parku prirode „Tikvara“, kada je vatrena stihija zahvatila i kuće u Dunavskoj ulici.

„Mi ne možemo da predvidimo kako će vetar da duva. U jednom momentu se nađemo okruženi plamenom i to je veliki problem. Sa druge strane uništava se eko-sistem, kaže komandir Vatrogasne jedinice u Bačkoj Palanci Milan Ajder.

Iako u JP SRC „Tikvara“, u čijoj nadležnosti je i Park prirode, tvrde da u požarima nisu ugrožene retke biljne i životinjske vrste, ljubitelji prirode, koji svakodnevno posećuju Tikvaru, ističu da su posle požara na zgarištima videli uništena gnezda i uginule životinje.

Česti požari poslednjih dana događaju se i na deponijama u naseljenim mestima bačkopalanačke opštine.

„Prvo smetlište zasipamo zemljom, potom polivamo vodom. Na sreću, zajedno sa vatrogascima, uspešno smo sanirali sve te požare na deponijama u Mladenovu, Tovariševu i Silbašu“, rekla je Jelena Kojić iz JKP „Komunalprojekt“.

„Na tim deponijama mi nikad ne znamo šta se nalazi u otpadu. Dešavalo se da u smeću bude neka eksplozivna naprava i da dođe do povređivanja vatrogasca, prilikom gašenja“, navodi Ajder.

Namernim izazivanjem požara piromani ugrožavaju svoju, ali i bezbednost ostalih sugrađana.

Pročitaj više: Šta je razlog 5 požara na 3 deponije u 9 dana?

                    Ponovo veliki požar – ovaj put u Tovariševu

                    Požar u Parku prirode Tikvara

                    Požar u centru Bačke Palanke

                    Požar u Parku prirode Tikvara

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here