Održan Dan sremuša

0
1873
Dan sremuša 2017.godine

U naseljima Neštin i Vizić proteklog vikenda organizovana je manifestacija „Dan Sremuša“. Udruženje građana „Stav“ iz Bačke Palanke, u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Bačka Palanka, organizovalo je „Dan Sremuša“.


Tom prilikom posetioci su obišli turistička odredišta na području ovih naselja. Iako ih i nije najbolje poslužilo vreme, poseta je bila odlična i oko stotinak posetilaca je učestvovalo u ovoj manifestaciji.

Održala su se predavanja na temu lekovitosti sremuša i njegovoj upotrebi u ishrani i medicini, predavači su bili:
– Dragan Ljubisavljević Manufaktura RAMSLIN
Biljne kapi SREMUŠ – snabdevač apoteka
– Dr.medicine spec. Dobrila Dražović,prim
Gornji Milanovac
– Dr.med.Nebojša Ćurčin
– Prof.biologije Maja Kojić
– Dr.Tanasić Rodoljub – obuka specijalnih jedinica za preživljavanje
– Dr. Kardiolog Marko Kovač

Manifestaciju su podržali i planinari gosti:Planinarsko društvo Ravničar, Planinarsko društvo LESSON – Bečej, Planinarsko društvo Cer, Planinarsko društvo Železničar Novi Sad, Planinarsko društvo Panonija Novi Sad.

Nakon sremačkog doručka, posetioci su obišli Pravoslavnu crkvu u Neštinu i divili se ikonostasu Teodora Dimitrijevića Kračuna – remek-delo srpskog baroknog slikarstva, kao i manastir Đipšu u Viziću.

„Provela sam se divno, čak iako je bilo hladno, dosta ljudi je došlo i uživali smo u bogatom programu. Već nekoliko puta sam dolazila na ovu manifestaciju i jedva čekam da bude opet sledeće godine“, kaže Maja Kojić, jedna od učesnika.

Nakon toga su posetili  “Bašte Sremuša“ i brali sremuš za svoje potrebe i degustirali neštinska vina.

„Promovišući ovu biljku ujedno promovišemo i zdrav stil života, ali i našu opštinu“, kažu organizatori ove manifestacije.

„Brz tempo života nametnuo nam je nezdrav način ishrane, mnogo vremena provedenog uz kompjuter, stres, a posledice su nepravilno držanje tela i slab imunitet koji dovode do raznih bolesti. Boravkom u prirodi doprinećemo boljem zdravstvenom i sveukupnom stanju našeg organizma, a samim tim i društva. Iz tog razloga naše stanovništvo, ali i turisti, treba što više da nauče o našim prirodnim potencijalima i zdravoj hrani koja nas u prirodi čeka. Sve ovo treba da bude veliki razlog za povratak u prirodu“, ističe organizator.


Cilj ove manifestacije je unapređenje eko-turizma kroz promociju zdravog načina života i očuvanje životne sredine. Sremuš, divlji beli luk, kako ga mnogi nazivaju, savršeni je čistač krvi, žuči i jetre od toksina nataloženih u organizmu tokom zime.


Biohemičari tvrde da je sremuš čak zdraviji od belog luka, a zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, divlji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Sremuš je bogat i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here